Piiritustehase aia taga on Soolikaoja reostunud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere piiritustehase territooriumilt läbi voolav oja, mis suubub Selja jõkke, tekitas reostuse.
Rakvere piiritustehase territooriumilt läbi voolav oja, mis suubub Selja jõkke, tekitas reostuse. Foto: Arvet Mägi

Tõenäoliselt Rakvere piiritustehasest alguse saanud reostus ulatub Soolikaojja ning on tapnud Selja jõkke suubuvas ojas kümneid forelle. Keskkonnainspektsioon algatas väärteomenetluse.



Üleeile nägi juhuslik mööduja Rakvere piiritustehase taga raudtee alt läbi jooksvas Soolikaojas surnud kalu. Ta teatas sellest keskkonnainspektsioonile ning inspektorid võtsid üleeile kohe veeproovid nii tehase jahutusveetiigist kui ka ojast.
Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul rääkis, et tõenäoliselt avarii või mõnel muul põhjusel on tehase jahutusvette jõudnud reostusained, mis omakorda liikusid edasi looduslikku veekogusse.

“Mis ainetega on täpselt tegu, selle selgitavad analüüsid, mille tulemused selguvad nädala jooksul,” ütles Tuul.
Ta lisas, et tehas oleks arvatava avarii korral pidanud viivitamatult teavitama sellest keskkonnainspektsiooni, kuid seda ei tehtud.

“On alustatud väärteomenetlus seoses reostusega, tegemist on vee erikasutusloa nõuete rikkumistega,” täpsustas Tuul.
Samuti on tootmisprotsess tehases praegu seisatud, ka on peatatud reostatud jahutusvee väljavool ojja.

Leili Tuule sõnul peab menetlus selgitama reostuse ulatuse ja sellegi, kui kaua reostatud vett loodusesse lasti. “Töö seiskasime juba möödunud nädalal,” kinnitas Rakvere piiritustehase tegevdirektor Arno Kangur.

“Käivitasime augusti teisel nädalal tehase, et alustada uue koguse piirituse tootmist. Tootmise jahutusprotsessis kasutame ettevõtte jahutusveetiigis olevat vett,” rääkis Kangur. Ent tootmise käivitamise käigus selgus, et tiigi vesi oli muutunud jahutusprotsessis kasutamiseks ebasobivaks. “Vees vohasid vetikad. Kas tegemist oli suvekuumusest tingitud probleemiga või on muud põhjused, sellele annavad selguse keskkonnatöötajate uuringud,” lausus Kangur.
Ettevõtte tegevjuht möönis, et vetikate vohamise kiirenemist tiigis võis soodustada ka tootmisprotsess, sest veekogusse lastav jahutusvesi on tiigi omast soojem.

Ta lisas, et piiritustehas lõpetas tootmisprotsessi, sest jahutusvee torustik ummistus ja saastus.  “Praegu tegeleme selle puhastamise ja läbipesemisega. Tootmise jätkamiseks tulevikus on tarvis paigaldada lisafiltrid,” ütles Kangur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles