Prügikoormas leidusid reetlikud arved ja kirjad

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loodusesse puistatud prügikoormas olid lisaks vanale mööblile ka riidekappide sisu ning aadresse ja nimesid sisaldavad kirjad ja arved.
Loodusesse puistatud prügikoormas olid lisaks vanale mööblile ka riidekappide sisu ning aadresse ja nimesid sisaldavad kirjad ja arved. Foto: Aarne Mäe

Tapal elav jahimees Aare, kes tavatseb käia oma koeraga linna lähedal metsas jalutamas, avastas looduses äsja poetatud prügihunniku, milles olnud kirjad ja arved võivad viia prügitoojani.

Tegemist oli nõukogudeaegsete ümbrikutega, kus venekeelse adressaadina peal üks Lembitu tänava korter, lisaks oli seal arveid kahele nimele, neist üks asus Õuna tänavas ja teine Ülesõidu tänava kortermajas. Kurioosumina oli üks arve esitatud Õuna tänava korteriühistule prügiveo eest, Ülesõidu tänava elanikule oli aga esitatud teatis migratsiooniametist reisidokumendi kohta.

Aare teatas leiust ka keskkonnainspektsiooni valvetelefonile 1313, kuid kardab, et asi nõnda jääbki. “Ma ei kujuta ette, kas nendele prügi metsa alla vedajatele on ka mingi karistus ette nähtud,” arutles Aare.

Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul ütles, et kui kodanik teatab sellisest leiust, siis hakkab inspektor asjaga tegelema. “Kui tuvastatakse jäätmeseaduse rikkumine, siis on ette nähtud rahatrahv kuni 300 trahviühikut (üks ühik on neli eurot – toim.). Aga trahvida saab ikka ainult juhul, kui süü saab tõendatud,” rääkis Tuul.

Jahimees Aare on tõsiselt nördinud nende inimeste pärast, kes oma olmejäätmetega karistamatult loodust reostavad.

Selles koormas, mis on Valgejõe lähedale, kunagise Tapa prügimäe juurde puistatud, leidus peale reetlike arvete ja kirjade veel vana diivan, tugitool, kohvimasin ja kapitäis rõivaid. “Kas on omanik surnud või on korter ostetud ja siis tühjaks tehtud, et remonti alustada,” arvas Aare.

Leili Tuul selgitas, et kui konkreetsel juhul saab nende asitõendite järgi rikkujale jälile, siis nii lihtsalt see ei käi, et kirjal on nimi ja tema ongi süüdlane, menetluses on omad protseduurid.

Tuul ütles, et selliseid juhtumeid on olnud, kus prügistajaid on tabatud. “Aga tegu ei pruugi olla üldse nende inimestega, kelle nimed seal kirjas, kuid omanik vastutab ikkagi,” sõnas Tuul.

Sel alal, kuhu aeg-ajalt Tapalt kuritegelikult prügi veetakse, asus kunagi aastaid tagasi ka tegelikult prügimägi. Nüüd aga on tee peal tõkkepuu, kuid see pole enam lukus. “Ja kui olekski lukus, siis nad kallutaks koorma sinnasamasse tee äärde maha,” on Aare pahane.

“Ega maaomanikudki ei tea, mis nende maadel toimub, jahimeestelt nõuavad nad küll,” lisas ta. Kõnesolev maa-ala peaks kuuluma Kadrina vallale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles