Jaapan tuli Nippon House'iga koju kätte

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nippon Café.
Nippon Café. Foto: Aarne Mäe

Möödunud nädalal avati Vinni spordikompleksis jaapanipärane kohvik Nippon Café, mis on üks osa Jaapani Majast ehk Nippon House'ist.

 Nippon Café avamisega valmis teine osa Jaapani Majast ehk Nippon House'ist. Kohvik on jagatud neljaks osaks, millest igaüks kujutab endast omaette maailma.
On olemas kuldkalabaar, kirsiõiterestoran, noorterõdu ehk Tokyo Night ja teetseremooniarõdu.


"Iga saal on omaette maailm, lootuses, et meil tekivad püsikliendid, kes vastavalt tujule saavad valida meeldiva saali. Et ühest kohast oleks võimalik mitmesugust feeling'ut saada. Kui mul on kiire, istun akvaariumi juures, vaatan rahulikult kalu ja rahunen maha," selgitas kompleksi juhataja.

Kauge, kuid sarnane
Teetseremooniarõdu annab võimaluse tulevikus võimaluse hakata korraldama tseremooniaid, et tutvustada inimestele, kuidas Jaapanis ja idamaades teed üldse tehakse. "See on kultuuri sidumine muu osaga," ütles Karon, kes lisas, et ega see Eesti ja Jaapan oma olemuselt teineteisest väga kaugel olegi. Eestlasele ei meeldi ainult põrandal istuda nagu seda Jaapanis tehakse. Aga ka selles osas leidsid sisekujundajad lahenduse - põrand toodi näiliselt kõrgemale ning muudeti pingitaoliseks, kuhu sobitati pehmed matid.

Nii nagu püüab eesti köök pakkuda värsket ja lihtsat, teeb seda ka jaapani köök, mida kohviku-restorani menüüd koostades järgida püüti. Siiski on Karoni ütlusil menüüd kokku pannes peetud silmas kahte märksõna: vein ja toit ning kuidas neid omavahel sobitada. Samas on püütud sobitada teatud teesid konkreetsete toitudega, et saada teada, kas tee annab roale eeliseid juurde või mitte.

Ja kui tegemist on juba jaapanipärase kohvikuga, ei puudu sushi, see oleks mõeldamatu. Mis muidugi ei tähenda seda, et jõulude ajal puuduks laualt hapukapsas - ei tohi ju oma kultuuri eripära unustada. Aga kahte kultuuri ja kööki natuke segades, saab mõlemale köögile natuke vürtsi juurde anda.

Seostati Barutoga
Vinni spordikompleks otsis tükk aega seda eripära, mis kompleksi teistest eristaks ja esile tõstaks. Et kompleksis on olemas Baruto-nimeline džuudosaal, oligi spordikompleksi juhataja sõnul esialgne plaan kõik jaapanipärane seostada just nimelt Barutoga.

Kuid ainult spordikeskus kui selline tundus liiga kitsa valdkonnana - see polnud see, mida taheti. "Arvestades seda, et me oleme väsinud ja stressis, on meil lisaks füüsilisele tegevusele vaja ka vaimset tegevust," selgitas Karon.

Seepärast jagunebki Jaapani Maja ehk Nippon House kolme ossa: Nippon Sport, Nippon Café ja sõbrapäeva paiku peaks valmima ka Nippon Spa.

Kohvikuga samal päeval avati ja hosteli osa, kus kolmel eri tasandil ööbimisvõimalus kuni 139 inimesele. "Kui jõuame oma nn japaniseerumisega piisavalt kaugele, hakkame ka tube ümber nimetama," lausus juhataja.

Vinni vallavanem Toomas Väinaste tundis heameelt, et spordikompleksis asjad arenevad ja koht on mitmekülgne, sest kui on ainult majutus või toitlustus, jääb asi poolikuks.

"Kui kevadel staadioni ka avame, lähevad võimalused veel suuremaks," ütles vallavanem.

Hosteli ehitus läks kokku maksma 14 miljonit krooni ja kohviku maksumuseks kujunes umbes kaks miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles