Väike-Maarja kirikut hakkab tornikiiver kroonima tuleval suvel

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiletatud tellingute all käib praegu Väike-Maarja kiriku tornikiivri konstruktsiooni tükkhaaval kokkupanek.
Kiletatud tellingute all käib praegu Väike-Maarja kiriku tornikiivri konstruktsiooni tükkhaaval kokkupanek. Foto: Arvet Mägi

Firma Rändmeister alustas augustikuus – aasta pärast Väike-Maarja kiriku tornikiivri murdumist – selle taastamisega ja kui kõik läheb tõrgeteta, kaunistab kiriku tornikiiver juba järgmisel suvel taas Väike-Maarja siluetti.


Väike-Maarja kultuuri- ja spordiosakonna juhataja Ilve Tobreluts rääkis, et 28 meetri kõrguse tornikiivri konstruktsioon monteeritakse maa peal kahes osas.

“14 meetri kõrgused tornikiivri osad tõstetakse hiljem kraanaga üles torni. Taastamistööde käigus on kavas katta tornikiiver tsingitud terasplekiga ja ankurdada metallvarrastega torni alusmüüri külge,” kirjeldas Tobreluts.

Firma Rändmeister plaanib töid teha kuni 20. detsembrini. “Praegu läheb neil ladusalt. Vihma ja tuulte trotsimiseks ning valminud osade kaitseks on rajatud ajutine kilealune,” valgustas Tobreluts tööde käiku.

“Tornikiivri valmimine sõltub finantseerimisest. Tänavu saadi taastamistöödeks riiklikust pühakodade programmist 20 000 eurot ja kultuuriministeeriumilt ligi 32 000 eurot. Sellele lisab kogudus omafinantseeringuna 6159 eurot. Kui riigilt tuleb toetus ka tuleval aastal, on loota, et aasta pärast kaunistab kirikutorn taas harjumuspäraselt Väike-Maarja siluetti,” selgitas kultuuri- ja spordiosakonna juhataja.

Kunstiajaloolane ja restaureerimisega tegeleva ettevõtte Rändmeister juhataja Juhan Kilumets rääkis, et Väike-Maarjas taastavad tornikiivrit kolm restauraatorit ja ehitusinsener. “Meie firma on asutatud 1998. aastal ja selle aja jooksul oleme restaureerinud kümneid kirikuid Eestimaal. Restaureerimisel on aga iga töö ainulaadne ja erakordne. Nii ka Väike-Maarja kirikutorni puhul,” kõneles Juhan Kilumets. Kiriku õuele on rajatud montaažiplats ja tellingud.

“Kiletatud tellingute all pannakse tornikiivri konstruktsioon tükkhaaval kokku. Kasutame ära kõik kirikutorni säilinud detailid ja purunenud asendame koopiatega,” selgitas restauraatorite brigadir Viktor Erm. Ehitusinsener Ain Pihl kommenteeris, et selline kirikutorni restaureerimine, nagu praegu Väike-Maarjas käsil, on ainulaadne. “Minu teada pole maailmas analoogset tööd tehtud, et kirikutorn kukub alla ja siis lapitakse see jälle kokku. Kunagi, rohkem kui sada aastat tagasi, kukkus Mustvees kirikutorn alla. Aga kas ta sellisel kombel taastati, nagu meie firma seda teeb, ma ei tea,” arutles Pihl.

Firma juht Juhan Kilumets kinnitas, et ettevõttes töötavad kogemustega inimesed, kes on seotud firmaga Rändmeister juba selle algusaegadest peale. “Kui tööde finantseerimine laabub sujuvalt, siis meie ettevõtte töötajad annavad endast parima, et kiriku tornikiiver saab järgmiseks suveks taastatud,” lubas Kilumets.

“Väike-Maarja kiriku torni siluett kaunistab Väike-Maarja panoraami ning selle ehituse alustamine on vajalik. Tegelikult on see palju laiem kui ainult kiriku katus, see on ka sümbol,” kommenteeris Väike-Maarja vallavanem Indrek Kesküla, öeldes, et kogu selle asja taga ei ole Väike-Maarja vallavalitsus.

“Oluline on kirikuga seotud inimeste enda initsiatiiv ja loomulikult on tänuväärt vabatahtlikud annetused tormist kahjustada saanud torni taastamiseks. Rõõm on selle üle, et meie vabariigi valitsus on toetava õla alla pannud ning aitab omalt poolt kaasa tornikiivri taastamisele,” kõneles Kesküla. “Torni taastamise orienteeruv maksumus on
120 000 eurot ning hetkel on kavas tööd lõpetada 2012. a suvel, kui kogu rahastamine toimib,” lisas vallavanem.

Väike-Maarja Püha Neitsi Maarja koguduse juhatuse esimees Heli Komp ütles, et koostöö firmaga Rändmeister sujub hästi. “Kogudusele laekub endiselt sihtannetustena raha, mida me tänuga vastu võtame. Kõik finantsid on seotud lepingutega ja tööd jätkuvad kuni 20. detsembrini. Igal neljapäeval on võimalus tulla kohale Väike-Maarja kirikuaeda, kus keskpäeval toimub iganädalane töökoosolek,” rääkis Heli Komp.

Talvekuudel tekib restaureerimises vaheaeg. Väike-Maarja kirikutorni taastamist jätkatakse kevadel, kui raha juurde saadakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles