Läänevirulaste oodatav eluiga jääb Eesti madalamate sekka

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Statistikaameti andmetel oli 2010. aastal Lääne-Virumaa elaniku oodatav eluiga sünnimomendil 74,95 aastat, mis on tagantpoolt kolmas tulemus Ida-Virumaa ja Hiiumaa järel. Ida-Virumaal on oodatav eluiga 72,26 aastat.

Maakonna keskmist eluiga lühendavad statistikaameti juhtivstatistiku Helerin Ran­nala sõnul noor­te inimeste surmad. Eesti kesk­mine oodatav eluiga on viimastel aastatel pikenenud just seetõttu, et on vähenenud õnnetuste, mürgistuste ja traumade tõttu hukkunute arv.

“Lääne-Virumaa suremust uurides selgub, et aastatel 2009-2010 suri siin teiste maakondadega võrreldes proportsionaalselt mõnevõrra rohkem alla aastaseid lapsi. See mõjutab aga otseselt maakonna oodatavat eluiga sünnihetkel. Mõnevõrra rohkem suri ka noori vanuses 20-24,” selgitas Helerin Rannala. “Samas tuleb arvestada, et maakondade pingerea puhul pole vahed nt tagantpoolt kolmanda Lääne-Viru ja kuuenda Rapla vahel nii suured, et saaks välja tuua kindla oodatava eluea pikenemise või lühenemise põhjuse.”

Ida-Virumaa on tema sõnul kõige madalamal positsioonil suure muulaste osakaalu tõttu rahvastikus, sest muulaste oodatav eluiga ongi madalam ja see tõmbab kogu maakonna statistilise näitaja madalamaks.

2010. aastal oli Eesti elaniku oodatav eluiga sünnimomendil 75,8 aastat - see on ligikaudu kümme kuud pikem kui aasta varem.

Eesti-siseselt oli 2010. aastal oodatav eluiga pikim Tartumaal, 76,9 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles