Juhtkiri: Meie parimad perearstid

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Positiivne on, et ajal, mil perearste maakonnas napib, pälvisid kolm Lääne-Virumaa perearstikeskust tunnustust kahekümne nelja Eesti parima hulgas. See annab kindlust, et meie perearstiabi on heal tasemel.


Tõsi küll, äramärgitud perearstid tõdesid, et üks põhjusi oli ehk ka nende suurem aktiivsus Eesti Perearstide Seltsi koostatud perearstipraksiste kvaliteedijuhise ankeedi täitmisel. Nimelt selle juhise alusel meie arstikeskusi hinnatakse. No see lisab ju ainult kindlustunnet, et maakonnas on rohkemgi tunnustamist väärt arste.


Hea mulje jätab, et Eesti Perearstide Selts erialaseltsina ise hoolitseb perearstide taseme, kvaliteedi ja maine eest. Nende koostatud kvaliteedijuhis käsitleb ja hindab perearstitööd mitmest aspektist.
Ja arstide-õdede ponnistusi tuleb kiita, on neil ju praegusel ajal niigi raske, sest paljud kolleegid lähevad parema palga ja paremate tingimuste otsinguile Soome või mujale välismaale.
Kergeks palsamiks on presidendi tähelepanu, kuid pikas plaanis sellest suurt kasu ei ole.

Eestis on olukord meditsiinis ikka üsna mäda ning sellega on kokku puutunud peaaegu igaüks, kel arsti juurde asja.
On ka häid näiteid, kuid enamasti peljatakse väiksemates kohtades, sealhulgas Rakveres, isegi arsti juurde minna ja sagedamini seatakse sammud hoopis Tallinna või Tartusse.
Mõistagi on järjekorrad meeletud nii siin kui seal. Kui valel ajal erakorralise meditsiini osakonda sattuda, siis võib seal kuluda tunde, enne kui tohtri juurde pääsed. Millest niisugune venitamine? Eks ikka sellest, et arste pole.
Kuid ega kirumisestki pole kasu, niigi jõuab meediasse pidevalt teateid arstide möödapanekutest või muudest hädadest.
Seda ilusam on lugeda mõnda kiidukirja, kus hool ja armastus on kaalunud üles kõik probleemid, millega meditsiinitöötajad oma igapäevaelus kokku peavad puutuma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles