Libedus sunnib inimesi ettevaatlikkusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AIVAR AOTÄHT/SAKALA

Kuigi teed ja tänavad on läinud järjest libedamaks, pole sellest suuremat kurja sündinud, sest inimesed on muutunud ettevaatlikuks.

Rakvere linnavalitsuse referent-juhiabi Mirjam Lukme-Suomalainen ütles, et omavalitsusse pöördus reedel üks naisterahvas, kes kurtis Laia tänava ja Turu platsi libeduse üle.

Rakvere linnavalitsuse keskkonnanõunik Jüri Eljas selgitas, et tänavad muutuvad libedaks, sest vihmapiisad jäätuvad maapinnal kiiresti. "Terve linn on libe," sõnas ta.
Töö tänavatel käib

Rakvere keskkonnainsener rääkis, et käis eile kogu päeva linnas ringi ja osutas töömeestele kohti, kus kõnniteed olid libedaks muutunud.

Eljase sõnul on osa teid hooldatud, kuid paraku leidub neidki linnakodanikke, kes oma kõnniteed korras ei pea.

Eljas lausus, et teid küll hooldati, kuid kahe tunni pärast olid need uuesti libedad - ilm oli lihtsalt selline.

Linnaametnik soovitas inimestel valida ilmale vastavad jalanõud. On ju poodides müüa abivahendeid, et jalatsid libedusekindlamaks muuta.

"Ei maksa loota, et keegi kõnnib kühvliga ees ja mina tulen järele," ütles Eljas ja lisas, et tänavaid hooldavad töömehed annavad endast kõik.

Rakvere haigla peaarsti Sirje Kiisküla sõnul ei ole traumapunkti pöörduvate inimeste üldarv muutunud, samuti pole kasvanud luumurdudest põhjustatud pöördumiste hulk. "Luumurde pole rohkem kui tavalisel talvepäeval," rääkis ta.

Tohtrid tegelevad praegu keskmiselt kahe-kolme luumurruga päevas, nädalas koguneb sellised traumasid 10-15, kuid alati pole need seotud lume ega libedaga.

Rakvere haigla peaarst Sirje Kiisküla pani südamele, et kukkudes viga saanud inimesed ikka abi otsiks.

"Praegu on kirurgias sees kaks vanemat prouat, kes olid nädal ja rohkemgi luumurruga kodus, arvates, et valu läheb ise üle," ütles haigla peaarst ja selgitas, et sellisel juhul on ka ravi juba raskendatud.

"Kahtluse korral tuleb arsti poole pöörduda, lasta pilt teha ja vaadata, kas on midagi häda või ei. Õhtusel ajal või nädalavahetustel tuleb pöörduda traumapunkti," selgitas ta.

Kukkujat abistama tõtanud inimesed võiks kannatada saanu ise oma autoga traumapunkti viia, kui selline võimalus on.

"Lahtise luumurru puhul ei tasu aga ise aidata, on targem kiirabi kutsuda ja lahastada," rääkis Kiisküla.

Rakvere politseiosakonna pressiesindaja Mari Riina Rist ütles, et suuremad maanteed libedad pole. Küll aga võivad sõidutingimused olla halvad kõrvalteedel.

Politsei ei olnud eile pärastlõunaks registreerinud maakonnas ühtki libedusega seotud avariid. Kui avariis vigastatuid ei ole ja materiaalne kahju on väike, siis ei peagi juhtunust politseile teatama, vaid võib pöörduda kohe kindlustuse poole.

Salva kindlustuse Rakvere esinduse juhataja Tarmo Turban ütles, et töös mõne muu ajaga võrreldes olulist erinevust ei ole. "Väga suurt õnnetuste lainet küll ei tähelda," sõnas ta.

Politsei manitseb sohvreid ja jalakäijaid ettevaatlikkusele. Autojuhid peavad valima tee- ja ilmaoludele vastava sõidukiiruse ja hoidma tavalisest suuremat pikivahet, et vältida otsasõitu ees liikuvale sõidukile.

Et kõrvalteed on libeduse tõttu raskesti läbitavad, siis tuleks võimaluse korral neid vältida. Teelolekuks tuleb varuda vähemalt poole rohkem aega kui tavaliselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles