Juhtkiri: Kas rumalad vallavanemad ...

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ussimäele rajatud jäätmekäitluskeskus.
ussimäele rajatud jäätmekäitluskeskus. Foto: Arvet Mägi

Mitu omavalitsust on juba esimese hooga keeldunud osalemast jäätmekäitlusega tegeleva maakondliku sihtasutuse asutamises ja karta on, et praeguse asjade seisuga võib loobujaid tulla veelgi.


Ajalukku tagasi vaadates tasub meenutada, et paljuski on oma jäätmekäitluskeskuse rajamise taga tahe võidelda monopoliga prügimajanduses. Seda kummastavam on nii mitmegi omavalitsuse soov ehitatud uhiuus jäätmekeskus suurele jäätmefirmale majandada anda.
Tegelikult on  kogu jama taga ei midagi muud kui MTÜ Lääne-Viru Jäätmekeskus juhtide kehv sel­gitustöö. MTÜ juhid ei ole suutnud omavalitsustele ehk oma liikmetele selgitada, mi­da see tähendab, kui suurelt ette võetud jäätme­käitluskeskus tööle ei hakka.


Kõige halenaljakam on asja juures see, et MTÜ juhatuse liikmed on neliteist omavalitsusjuhti, kes vastutavad oma isikliku varaga sel juhul, kui kogu projekt peaks uppi lendama. Vaid Rakvere linn on sedapuhku sellest supist väljaspool ja linnaisad saavad tasakesi pihku itsitada.
Päris mitu omavalitsusjuhti on öelnud, et omavalitsuste jaoks ei too jäätmekeskuse projekti aia taha minek kaasa mingeid ku­lu­tusi. Ei toogi, küll aga toob nende omavalitsusjuhtide jaoks. Kui KIKilt saadud 36 miljonit krooni euroraha ja 18 miljonit laenukrooni 14 omavalitsusjuhi vahel ära jagada, vastutab igaüks neist veidi vähem kui veerand miljoni euro ulatuses.

Ei oma tähtsust, et omavalitsused on nad MTÜ juhatusse saatnud. Omavalitsused ise ei vastuta, vastutavad MTÜ juhatuse liikmed. Sellest ilmselt aga vaesed vallavanemad ja Kunda linnapea aru ei saa.
Või mine sa tea, ehk ongi tegemist rottide põgenemisega uppuvalt laevalt, sest Vihula vallavanem astub tagasi ja Kunda linnapeagi näikse olevat endale uue ameti leidnud. Ja siis tuleb omavalitsustel nad ka MTÜ Lääne-Viru Jäätmekeskus juhatusest tagasi kutsuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles