Kuidas valida kohvimasinat?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Tehnikakaupluse Expert Rakvere poe klienditeenindaja Raul Kontkar ütles, et kohvimasinat valides tuleks jälgida päris mitut asja.


Kõigepealt tasub tähelepanu pöörata küttekehale, mis vett soojendab, sest lihtsamatel kohvimasinatel ei ole vee temperatuur nii täpselt reguleeritud ja see võib kõikuda.
“Kui kohvile peale tulev vesi on liiga kuum, jääb kohvile kõrbenud maitse. Kui vesi on liiga jahe, ei ole kohvil jälle õiget maitset ja maitseelamus jääb saamata,” selgitas klienditeenindaja. Samas täiuslikematel kohvimasinatel on termostaat oluliselt täpsem.


Sõltuvalt hinnast on erinevusi ka plastis, millest aparaadi ümbris tehtud: parematel masinatel on plastmaterjal kvaliteetsem ja tugevam ning avamised tehtud käepärasemad.
Kuigi kõik kohvikannud on valmistatud klaasist, soovitas Kontkar soodsama aparaadi kannu purunemisel pigem uus kohvimasin osta. Kui aga kohvimasina hind peaks algama umbes 44 eurost, on täiesti mõistlik uus kann tellida.
“Tõelised kohvigurmaanid ütlevad, et kann peab olema natuke koonuses, sest kui kohv tilgub, lööb see aroomid kannus ringlusesse ja aroomid jäävad kannu. Kui kann on silindrikujuline, aroomid aurustuvad,” põhjendas klienditeenindaja.


Kes eelistab lisaks tavalisele kohvile caffè latte’t, cappucci­no’t või espressot, neil tasub mõelda espresso­masina muretsemisele. Nendegi masinate puhul on määravaks hind.
Lihtsamatel masinatel on veidi vähem elektroonikat, ka ei vaja need nii täpselt näiteks süsteemi puhastamist ja katlakivi eemaldamist, käima pannes võtab ülessoojenemine kauem aega.
Samas kallimatel masinatel saab määrata, mitu tassi kohvi soovitakse teha, kas väikese tassi või suure kruusitäie.


Oluline erinevus on caffè latte tegemisel. Lihtsamate espresso­masinate puhul peab piima ise vahustama, kallimad teevad selle kohvijooja eest ära – voolik piimapakki, masin vahustab piima ja laseb selle kruusi.
Espressomasin võimaldab kasutada mitmesuguste maitsetega kohviube ning igaühel saada meelepärase maitseelamuse. Näiteks Imre Kose soovitab Illy ube.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles