Vihula mõis sai Rohelise Võtme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihula mõis.
Vihula mõis. Foto: Arvet Mägi

EASi turismiarenduskeskus andis täna Vihula mõisale üle rahvusvahelise keskkonnamärgise Roheline Võti, mida omistatakse säästva majandamise põhimõtteid järgivatele majutusasutustele.
 

EASi turismiarenduskeskuse direktori Tarmo Mutso sõnul suurendab Roheline Võti Eesti majutusasutuste konkurentsivõimet. “Selleks, et Rohelist Võtit omada, peavad majutusasutused järjepidevalt panustama oma toodete ja teenuste arendamisse ning järgima igapäevategevustes keskkonnasäästlikke põhimõtteid,” ütles Tarmo Mutso.

Rohelise Võtme saamiseks tuleb ettevõttel lisaks keskkonnasäästlikkusele anda oma panus ka looduse ja kohaliku kultuuripärandiga seotud tegevuste propageerimisel. Tarmo Mutso märkis, et Vihula mõis on olnud selles osas mitmeti eeskujulik. “Vihulas restaureeriti vesiveski, mis on üks kolmest Eesti töötavast vesiveskist ning restoranis kasutatakse valdavalt kodumaist toorainet, millest suur osa pärineb mõisa enda ürdiaiast ja ökofarmist,” ütles Tarmo Mutso. Rohelise Võtme ökomärgise saamisel oli EASi turismiarenduskeskuse direktori sõnul määravaks ka asjaolu, et hoonete restaureerimisel on Vihulas kasutatud võimalikult palju looduslähedasi materjale.

Eesti suurima mõisahotelli Vihula mõisa müügi- ja turundusjuhi Kadi Elmeste sõnul järgitakse loodust säästvat mõtteviisi Vihula mõisa igas tegevuses. “Kasutame maakütet ja päikeseenergiat, oleme vähendanud vee ja elektrienergia tarbimist, palume ka oma külalistel keskkonnasõbralikult käituda ja soovitame neile puhkamiseks aktiivset liikumist looduses,” ütles Kadi Elmeste. Lisaks kasvatatakse Vihula mõisa aias hotelli restorani köögi ja oma ökospaa tarvis aiasaadusi, samuti peetakse ökofarmi.

Roheline Võti (Green Key) on Taanist alguse saanud rahvusvaheline keskkonnamärgis, millega liitudes saavad majutusteenust pakkuvad ettevõtted näidata oma keskkonnasõbralikku suhtumist. EASi turismiarenduskeskus annab Rohelise Võtme märgist Eestis alates 2001. aastast.

Eestis on nüüd kokku 20 Rohelise Võtme märgisega majutusasutust. Rohelise Võtme programmi rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles