Narkomaania toidab kuritegevust

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkootiline aine GHB on levinud taolistes pudelikestes .
Narkootiline aine GHB on levinud taolistes pudelikestes . Foto: Peeter Langovits/Postimees

Augustis oli Rakvere kohtumajas seadusesilma ees politsei tabatud üheksaliikmeline narkojõuk, kes tegeles GHB ehk korgijoogi lähteainete hankimise, meelemürgi valmistamise ja levitamisega.


Essust pärit noormees tellis interneti vahendusel Hollandist korgijoogi lähteainet GBL (Gam­ma-butürolaktoon), mida kasutatakse keemia-, kosmeetika- ja kütusetööstuses. Kriminaalpolitseinike andmetel on osas riikides selle aine vaba levik keelatud, Eestis mitte. Üks liiter maksab umbes 100 eurot.

Noormees lootis tellitud viis liitrit edasi müüa kahekordse hinnaga. Ja seda narkootikumidega äritsejad ostavad, sest ühest liitrist lähteainest saab valmistada 200 doosi korgijooki, mida lõbusaks tegeva ja seksuaalsust tõstva mõju tõttu ka klubinarkootikumiks kutsutakse.

Üks doos maksab keskmiselt 5 eurot. Seega saab ühe liit­ri lähteaine eest välja käidud 200 euro kohta hiljem 1000 eurot tagasi. Dooside lahjendamise ja hinna tõstmisega suureneb kuritegelik sissetulek veelgi.

Kriminaalpolitseinike andmetel kulub ühe liitri korgijoogi valmistamiseks umbes kolm tundi. Kõnesoleva seltskonna keedupott podises Väike-Maarjas ühes korteris.

28. märtsil aga tegid mundrikandjad sellele ärile lõpu. Rakvere suunas sõitvas autos istunud seltskonna üllatus oli suur, kui nad Assamallas kinni peeti. Sõidukist leidsid mundrikandjad ühe liitri GHBd. Narkoärikad olid kinnipidamise hetkel ka ise seda meelemürki proovinud.

Kriminaalpolitseinikud rääkisid, et korgijoogi lähteainete lihtsa kättesaadavuse ja joogi kiire valmimisprotsessi tõttu on see laialt levinud ja võitlust sellega võib võrrelda võitlusega puskariajajate vastu – paned ühe punkri kinni, kuid peagi avatakse uus.

Viru ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Mari Luuk ütles, et kui uurimise käigus tuvastatakse, et korgijoogi lähteaine GBL oli siia tellitud narkootilise aine valmistamise eesmärgil, siis saab seda tellinud isikut vastutusele võtta kui narkootilise ja psühhotroopse aine levitamise ettevalmistajat, mida antud juhul ka tehti.

Eestis on narkosurmade arv miljoni elaniku kohta konkurentsitult Euroopa Liidu suurim – 146, selgub värskest Euroopa Narkoseirekeskuse (EMCDDA) aastaraportist. Pingereas teisel kohal olevas Norras on narkootikumide üledoosist tingitud suremuse määr ligi poole väiksem ehk 81, kirjutas Postimees.

Mullu jõudis Euroopa Liidu turule 41 uut narkootikumi. Tänavu novembri alguse seisuga oli see arv 39.

Euroopa varajase hoiatamise süsteemi kaudu jälgitakse rohkem kui 150 ainet. Sageli on need ained seadustega määratlemata ehk legaalsed.

Hiljuti kiitsid Euroopa Liidu siseministrid sise- ja justiitsküsimuste nõukogu istungil heaks Euroopa sünteetiliste narkootikumide vastase pakti. Siseministeeriumi teatel seatakse paktis eesmärgiks tegelda aktiivselt nii sünteetiliste narkootikumide tootmise, levitamise kui ka tarbimise vastu. “Poola võttis võitluse sünteetiliste narkootikumidega oma eesistumisel prioriteediks ja see kattub igati Eesti kompromissitu ja range narkovastase hoiakuga,” sõnas siseminister Ken-Marti Vaher.

Suurt rõhku on paktis pandud kriminaaltulu konfiskeerimisele. Siseministri sõnul on narkoäris tegutsevate gruppide tulude väljaselgitamine, külmutamine ja konfiskeerimine väga tõhus vahend võitluses raskete uimastikuritegude vastu.

Lisaks leppisid siseministrid kokku, et karmistatakse kontrolli sünteetiliste narkootikumide tootmises kasutatavate lähteainete üle ning kaalutakse võimalusi muuta lihtsamaks uute ohtlike ainete keelustamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles