Viru-Nigula tuulepark võib tööle hakata mõne kuu pärast

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui 24-megavatise koondvõimsusega Viru-Nigula tuulepark täisvõimsusel tööle hakkab, saab sellest Eesti võimsaim tuuleenergia tootja.
Kui 24-megavatise koondvõimsusega Viru-Nigula tuulepark täisvõimsusel tööle hakkab, saab sellest Eesti võimsaim tuuleenergia tootja. Foto: Teet Suur

Kuigi Viru-Nigula tuuleparki haldaval OÜ Nelja Energial oli tuulikute puuduste kõrvaldamiseks aega aasta lõpuni, ei vasta tuulepark praegu veel nõuetele.


OÜ Nelja Energia juht Martin Kruus ütles, et kuigi kõigi võrgueeskirjade tingimuste täitmiseks on vaja veel mõningaid töid teha, möödus viimane testperiood, mil töötasid täisvõimsusel kõik tuulegeneraatorid, üldiselt edukalt.

"Mingeid probleeme, mis takistaksid võrgu tööd või elektrienergia tootmist, ei ilmnenud. Küll on veel väiksemaid tehnilisi puudusi, mis tuleb kõrvaldada," sõnas Kruus.

Eesti elektrisüsteemi toimimise eest vastutava OÜ Põhivõrgu pressiesindaja Kersti Prei ütles, et kuna Viru-Nigula tuulepark ei vasta veel kõikidele nõuetele, ei maksta Nelja Energiale toetust taastuvenergia tootmise eest.

"Hetkel saavad nad elektrit toota ja müüa turule kokkuleppes toodud tootmispiirangute alusel," rääkis ta.

Martin Kruus ütles, et kuigi veel allkirjastatud lepingut ei ole, on Põhivõrguga põhimõtteliselt kokku lepitud veel ühes kahe kuu pikkuses testperioodis, mille käigus peaks kõik puudused saama kõrvaldatud.

Kersti Prei ütles kinnitas samuti, et tuulepargiga ei ole nii tõsiseid probleeme, mis nõuaksid tuulegeneraatorite seiskamist või seaksid tulevikus pargi täisvõimsusel käivitumise küsimärgi alla.

"Meil on hea koostöö ning käivad töised läbirääkimised puuduste kõrvaldamise tähtaja osas," sõnas Prei.

Kui 24-megavatise koondvõimsusega Viru-Nigula tuulepark täisvõimsusel tööle hakkab, saab sellest Eesti võimsaim tuuleenergia tootja.

Seni on Eesti suurimaks tuulepargiks Pakri poolsaarel paiknevad 18,4-megavatise koondvõimsusega generaatorid, mille operaatoriks on samuti Nelja Energia.

Põhivõrk katkestas Viru-Nigula tuulepargi võrguühenduse mullu 11. veebruaril, leides, et arendaja ei jõudnud tähtajaks tuulikuid elektrisüsteemi töökindluse tagamiseks kehtestatud nõuetega vastavusse viia.

Võrguühendus taastati pärast poolte kokkulepet puuduste likvideerimise tähtaja pikendamise osas kõigepealt 31. maini ja hiljem 31. detsembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles