Pussitaja ei soovinud tappa

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere politseijaoskonna juht Lembit Kalda (esiplaanil) ja teda pussitanud ekskolleeg Ivar Seppen kohtusaalis.
Rakvere politseijaoskonna juht Lembit Kalda (esiplaanil) ja teda pussitanud ekskolleeg Ivar Seppen kohtusaalis. Foto: Arvet Mägi

Eile Viru maakohtu Rakvere kohtumajas alanud protsessil ütles tänavu aprillis Rakvere politseijaoskonna juhti Lembit Kaldat tema korteris pussitanud endine politseinik Ivar Seppen, et ei soovinud endist ülemust tappa.

Viru Ringkonnaprokuratuuri Rakvere osakonna vanemprokurör Sirje Merilo sõnas, et varem kohtulikult karistamata Seppeni tegu saab kvalifitseerida ainult tapmiskatsena ja põhiline kohtuvaidlus tuleb subjektiivne – miks lõi.

Kohtualune end tapmiskatses süüdi ei tunnistanud. Riigi poolt määratud kaitsja vandeadvokaat Matti Reinsalu ütles, et Seppen pole kehavigastuste tekitamist eitanud ja seepärast on õigem algne süüdistus ehk kehavigastuste tekitamine.

Kannatanu, Rakvere politseijaoskonna juht Lembit Kalda rääkis, et lasi 22. aprilli õhtul Seppeni oma korterisse. Üllatavalt oli mees hoidnud paremat kätt kogu aeg taskus ja maakonna politseijuht arvas, et käsi on vigastatud. Vaikides korterisse tulnud Seppen olevat öelnud, et tahab vanglasse minna. Siis oli Kalda tundnud ka alkoholilõhna ja asetas vasaku käe endise kolleegi õlale, et teda rahustada ning teha ettepanek jutuajamine sobivamale momendile edasi lükata. Enne esimest lööki olevat Seppen öelnud, et sina ka pensionile ei saa.

Ründajast taganedes nägi Kalda Seppeni käes nuga, kes taganejale järgnes ja teise löögi sooritas. Seepeale kukkusid mõlemad mehed maha ja Seppen üritas korduvalt noaga tabada all lamavat Kaldat näkku ja rindu. Politseijuhil õnnestus löögid tõrjuda, kuid lõpuks tungis nuga talle pidemeni paremasse õlga.

Et nuga oli verest libe, siis Seppen seda kätte ei saanud, Kaldal õnnestus nuga õlast välja tõmmata teisel katsel. Seepeale keelitanud Seppen teda noaga lööma.

Kalda sõnul oli nõrkust tundes ta ainuke mõte, et kui teadvuse kaotab, jäävad korteris olnud naine ja tütar kaitseta. Tal õnnestus pussitaja korterist välja maja koridori lükata.

Kalda sõnul oli esimene löök kõige ohtlikum, sest see läbistas ka kopsu. “Kahjuks seda Rakvere haiglas ei avastatud,” lisas ta.

Kaitsja leitud vastuolu eeluurimisel ja kohtus antud ütluste vestluse sisu ja löökide arvu kohta seletas Kalda, et andis esialgsed ütlused valude käes vaeveldes.

Kalda abikaasa rääkis kohtus, et sai Tallinna arstidelt kinnitust mehe ellujäämise kohta vaid päev enne pealinna haiglast välja kirjutamist. Seni olid meedikud hoidunud lootuse andmisest.

Lembit Kalda hinnangul süüdistas Seppen teda selles, et pidi politseist lahkuma pärast joobnudpäi politseiautoga avarii tegemist. Kalda selgitas, et politseis on juba 10 aastat kehtinud 0-tolerants ja politseiametnik vallandatakse töölt ka siis, kui ta töövälisel ajal mootorsõidukit alkoholijoobes olekus juhib. Samas tunnistas Kalda, et arvestades Seppeni pikaajalist staaži politseis, taotles ta prefektuuri juhilt mehele võimalust lahkuda politseist omal soovil. Prefekt selle taotluse rahuldas. Samuti palus Kalda talle hiljem helistanud turvafirma G4S juhti, et too Seppeni tööle võtaks, sest mehel on pere toita.

Seppeni elukaaslane Tatjana ja ta vend Vjatšeslav iseloomustasid kohtualust väga rahuliku mehena. Naine tunnistas, et pärast politseist lahkumist tekkisid neil majanduslikud raskused ja arvete maksmise päeval tuli ette tülisidki. Samas püüdis mees tasuvamat tööd leida.

Tol õhtul tuli Tatjanale šokina, et Ivar elukaaslase sünnipäeva tähistades järsku püsti tõusis, jalaga baarikapi ukse puruks lõi ja alkoholi pruukinuna autoga minema sõitis.

Ivar Seppen tunnistas kohtus, et talle politseitöö meeldis ja ta otsis võimalust sinna tagasi tööle saada. Omal soovil lahkumine andis selleks võimaluse.

Turvafirmas töötades astus ta sageli läbi politseijaoskonnast ja rääkis sel teemal ka Kaldaga. Politseiametist soovitati asju ajada prefektuuriga, kust töösoovile eitavalt vastati.

Seppeni sõnul soovis ta 22. aprilli õhtul sõita vanemate juurde ja Kalda majast möödudes otsustas paluda endist kolleegi, et politseijuht talle Viru vanglas töötamiseks hea soovituse annaks. Kalda käe panekut õlale tõlgendas ta ründeks ja seepärast lõi teda noaga. Kohtualuse sõnul tekkisid Kaldal ülejäänud vigastused rüselemise käigus.

Nuga kandis Seppen kaasas alates eelmise aasta sügisest, et kurikaelte ründeid tagasi tõrjuda. Kohtualune tõi näite, et Rakveres Virma pubi ees on talle õllekann pähe puruks löödud ja Selveri parklas õllepudeliga pähe virutatud. Politseisse mees mõlema juhtumi puhul ei pöördunud, sest tema peksmine ja röövimine Võsul on tänini lahendamata.

Protsess jätkub neljapäeval kohtuvaidlusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles