Prokurör taotles politseijuhi pussitajale 9aastast vangistust

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
22. aprilli õhtul maakonna politseijuhti Lembit Kaldat tema kodus pussitanud Ivar Seppen kohtusaalis.
22. aprilli õhtul maakonna politseijuhti Lembit Kaldat tema kodus pussitanud Ivar Seppen kohtusaalis. Foto: Arvet Mägi

Viru ringkonnaprokuratuuri Rakvere osakonna vanemprokurör Sirje Merilo ütles eile Rakvere kohtumajas, et aprillis maakonna politseijuhti Lembit Kaldat pussitanud Ivar Seppeni süü on tõendatud, ja palus kohtul karistada teda tapmiskatse eest 9aastase vangistusega.

Merilo hinnangul on kohtuprotsess tõenäoliselt erakordne terve riigi ulatuses, sest varem pole olnud, et endine politseinik pussitab endist ülemust. “Loodan, et ei tule ka,” lisas ta.

Vanemprokuröri sõnul sai tänu arstide heale tööle anda kannatanu Lembit Kalda ütlusi ja nende ütlustega on pussita­mine tõendatud. Merilo tun­nis­tas, et lootis kohtusaalis kuulda Ivar Seppeni selgitusi oma käitumise kohta. Paraku ei olnud kohtualune koostööaldis ja ülbet suhtumist näidates vastas küsimustele, et ei oska öelda, ei kinnita, ei mäleta.

Prokurör viitas kohtu psühholoogilisele ja psühhiaatrilisele ekspertiisile, mis möönis Seppeni alkoholiprobleemi, kuid tunnistas mehe psüühiliselt täiesti terveks. Eksperdile avaldas kohtualune, et ta peab Kaldat politseist lahkumise ja sellest johtuvate majandusraskuste süüdlaseks.

Viidates riigikohtu lahenditele, leidis vanemprokurör, et süüdistus tapmiskatses on õige.

Tapmiskatse eest saadava karistuse alammäär on 6, maksimum 15 aastat vabaduse kaotust. Vanemprokuröri sõnul lähtus ta karistuse suuruse määratlemisel asjaolust, et Seppen on varem karistamata. Süüd kergendavaid ja raskendavaid asjaolusid riiklik süüdistaja ei näinud.

Kannatanu Lembit Kalda ütles, et tunneb kohtualusele, kelle käitumises ei olnud natukestki kahetsust, kaasa.

Vandeadvokaat Matti Reinsalu viitas Seppeni politseist vabastamisel 0-tolerantsi erandkorras eiramisele, millega andis Kalda lootust, et mees saab politseisse tagasi tulla. Ka hilisemates tööotsingutes oli Seppen kaitsja sõnul positiivselt meelestatud ega pidanud kellegi peale vimma.

Kaitsja hinnangul ei ole ühtegi tõendit, et Seppen tahtis Kaldat tappa. Kohtualune ise väitis, et ei süüdista endist ülemust milleski.

Reinsalu palus kohtult tapmiskatse süüdistus ümber kvalifitseerida elu ohustavaks raske tervisekahjustuse tekitamiseks ja seega kergemat karistust. Kui kohus leiab siiski, et tegemist oli tapmiskatsega, siis viitas kaitsja seaduses sätestatud võimalusele, et katsestaadiumisse jäänud teo eest võib kohus määrata karistuseks alla alammäära.

“Vabandan väga kannatanu ees ja loodan, et see jõuab ka tema pereni,” lausus Sep­pen talle antud viimases sõnas. Samuti vabandas ta eelne­va tõrksa käitumise pärast, põh­jendades seda vanglaeluga.

Kohus teeb otsuse 5. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles