Uudeküla rahvas toetab Talleggi broilerifarmi rajamist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ASi Tallegg juhatuse liige Vallo Kruusimägi tutvustas Tamsalu valla rahvale firma arenguplaane.
ASi Tallegg juhatuse liige Vallo Kruusimägi tutvustas Tamsalu valla rahvale firma arenguplaane. Foto: Meelis Meilbaum

Tamsalu valla rahvas kohtus ASi ­Tallegg juhtidega, kes tutvustasid firma plaane ­rajada Uudeküla endistesse hanilatesse ­broilerikompleks, Talleggi laienemisplaani suhtus vallarahvas pooldavalt.

Kohtumisele Talleggi juhtidega oli kogunenud nelikümmend inimest, kellest suurem osa olid Uudeküla elanikud, kohaletulnute huvi laienemisplaanide vastu oli elav.

Talleggi juhatuse liige, toot­misdirektor Vallo Kruusimägi andis ülevaate Eesti juhtiva broilerikasvataja ja kanamunatootja tegevusest ning teatas, et 63 lindlaga kontsernil, mis toodab aastas 10,5 miljonit broilerit ja 80 miljonit muna, on plaanis laieneda Lääne-Virumaale, Väike-Maarja lähistele Kaarmale ja Uudekü­lasse.

“Tarbijate ostuhuvi broileriliha vastu on aasta-aastalt kasvanud ja seepärast panustab firma ka broilerikasvatuse laiendamisse,” selgitas Kruusimägi.

Kolm kuud tagasi ostis Tallegg Uudekülas Hanela kinnistu, mille pindala on 14,23 hektarit ja kus 7245 ruutmeetril asub hoonekompleks. Viis kunagist hanilat, kus linnukasvatus lõpetati viisteist aastat tagasi, on plaanis pärast põhjalikku rekonstrueerimist muuta broilerilindlateks. Tootmisdirektor Vallo Kruusimägi märkis, et Talleggi tootmise Lääne-Virumaale laiendamiseks ning samuti muudeks investeeringuteks kasutab firma oma vahendeid.

Talleggi keskkonnajuht Siret Sõmer ütles, et sel aastal teeb firma Lääne-Virumaale laienemisega algust. “Esmalt alustame Kaarma broilerifarmi ehitusega, kuhu tuleb kaheksa lindlat. Eelnevalt on siin läbi viidud keskkonnamõjude hindamised ja olemas on ehitusload,” tutvustas Sõmer.

Järgmisena on kavas rekonstrueerida Uudeküla hanilad, kuhu tuleb viis lindlat kokku 103 000 broileriga. Tänavu tahetakse ka Uudekülas keskkonnamõjude hindamised ära teha ja ajada korda muu paberimajandus.

“Ehitus algab 2013. aastal ja sama aasta lõpuks või 2014. aasta alguseks on lindlates broilerid sees,” kinnitas Sõmer.

Planeeritavas farmis kasvatatakse broilereid turba allapanul, sõnnikut farmi territooriumil ei ladestata. Sõnnik tõstetakse autode peale traktorikopaga ja viiakse ära kaetud koormatena, et sõnniku käitlemisel tekiks vähem haisu.

ASi Tallegg ehitusdirektor Andrus Nõmmela rääkis, et hanilakompleksist jääb alles üksnes kivikonstruktsioon ehk karp. “Katused vahetame, põrandad teeme uued, samuti ehitame uued söödasüsteemid ja veeliinid. Territoorium korrastatakse. Investeeringu suurus on 900 000 eurot,” selgitas Nõmmela. Samuti on plaanis korda teha farmi juurde viiv juurdepääsutee.

“Automatiseeritud farmis saab tööd neli kuni viis inimest,” lisas tootmisdirektor Kruusimägi.

Uudeküla elanik Riho Kivila, kes on ise ettevõtja, suhtub firma Tallegg plaanidesse pooldavalt.

“Kui Talleggi firma majandab keskkonnasõbralikult, siis 103 000 linnuga broilerifarm kohalike elanike elukeskkonda ei halvendada,” arvas Kivila, sest kunagi oli Uudekülas hanilates 10 000 lindu ja samas ligidal asuvates Sääse kanalates 400 000 kana. “Seega olid tootmisvõimsused märksa suuremad,” märkis Kivila. Tema hinnangul on laguneva hanilakompleksi kordategemine ja uute töökohtade loomine Uudekülas positiivne areng.

Uudeküla elanik Vatslovas Budrikas, kes töötab keskkonnameti juhtivinspektorina, arvas, et tänapäevaste kanalate tootmisprotsess on sedavõrd keskkonnahoidlik, et kohalikele ei tohiks broilerifarm probleeme tekitada.

Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg kinnitas, et iga uue investeeringu tulek valda ja töökohtade loomine on märk maaelu edenemisest ja valla poolt on investoritele avatud roheline tee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles