Rakvere haigla kärbib ehitusplaane

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere haiglakompleksi ootavad ees suured ümberehitustööd, kolm hoonet lammutatakse, juurde ehitatakse hooldusravi osakonna maja.
Rakvere haiglakompleksi ootavad ees suured ümberehitustööd, kolm hoonet lammutatakse, juurde ehitatakse hooldusravi osakonna maja. Foto: Meelis Meilbaum

Rakvere haigla tõmbab ehitusplaane kokku, et kavandatust olulisemalt kallimaks osutunud ehitushanke hinda järgmise hankega madalamaks saada.


ASi Rakvere Haigla nõukogu esimees Toomas Varek rääkis, et haigla nõukogu on viimasel ajal koos käinud korra nädalas ja tööd on tehtud palju.
“Kolmapäeval oli nõukogu laiendatud koosolek, kus viidi projektidesse sisse muudatused,” ütles Varek, kelle sõnul vähendatakse hooldusravi kohtade arvu esialgselt 70-lt 48-le. “Suuline kokkulepe sotsiaalministeeriumiga on olemas, et võime nii teha, aga kindlasti on sellele vaja kirjalikku kinnitust, sest tegemist on Euroopa Liidu rahaga.”

Rakvere haigla juhataja Rain Sepping sõnas, et 48 kohaga on ka riskid väiksemad, sest tegelikult maksab haigekassa Rakvere haiglale vaid 15 hooldusravi koha eest ja lubadus on seda aastas kümne protsendi võrra suurendada.

“See tähendab, et kahe aastaga saaksime kolm hooldusravi kohta juurde luua,” märkis Sepping.

Et uue hooldusravi osakonna jaoks tuleb leida nii personal kui ka patsiendid, siis praegust olukorda nõukogu otsus Seppingu kinnitusel ei mõjuta. “Väiksem arv voodikohti tähendab seda, et kui maja valmis, palkame vähem inimesi juurde,” lisas ta.

Kui hooldusravi osakonna hoone valmis ehitatakse, maksab haigekassa praeguste lepete kohaselt umbes paarikümne patsiendi eest. Omast taskust aga Rain Seppingu hinnangul keegi hooldusravi eest maksta ei jõua.

“Aga oleme igal juhul optimistlikud, võib-olla on haigekassa selleks ajaks suhtumist muutnud, sest selge on see, et kui haigekassa maksab, saaksime maja väga ruttu täis,” rääkis haiglajuht.

Hooldusravi vajadust suurendab Rain Seppingu sõnul majanduse elavnemine.

“Kui töötus suurenes, vähenes hooldusravi vajadus, sest inimesed jäid koju ja hooldasid oma lähedasi ise, kui nad taas tööle saavad, tekib ka vajadus hooldushaigla järele,” selgitas ta.

Taastusravi osakond jääb aga esialgu välja ehitamata. “Nullkorrus ehitatakse valmis lihtsalt karbina, eks edaspidi paistab, mil moel õnnestub taastusravi käima saada,” ütles haigla nõukogu esimees Toomas Varek.

Paralleelselt uue hooldusravi maja ehitamisega tegeldakse ka energiasäästu projektiga, mida finantseeritakse süsihappegaasi kvoodimüügi rahast. “Selle projekti käigus soojustatakse haiglahoone seinad ja katus, tahaksime saada ka küttesüsteemi uut lahendust,” sõnas Toomas Varek.
“Meil on käinud väga tõsised arutelud ja kõik omavalitsusjuhid, kes asja vastu huvi tunnevad, võtavad aktiivselt osa,” lausus Varek, kiites eriti Sõmeru vallavanemat Peep Vassiljevit, kes ehituslikes küsimustes head nõu oskab anda.

“Aga tublid on teisedki, kes ihu ja hingega asja juures,” kiitis haigla nõukogu esimees.

Vana haiglahoone lammutamiseks kuulutatakse peagi välja eraldi riigihange. Lisaks ajaloolisele haiglamajale lammutatakse haiglakompleksi territooriumil ka vana trafoalajaam ning hoone, kus praegu asuvad matusebüroo ja leinasaal.

“Loomulikult anname matusebüroole aega välja kolida,” lubas Toomas Varek.

Rakvere haigla kuulutas mullu augustis välja riigihanke haiglahoone osaliseks uuendamiseks ja juurdeehituse rajamiseks, kuid see osutus kavandatust oluliselt kallimaks ja riigihange tühistati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles