Andres Jaadla kohtuprotsessil Jõhvis läks sõnasõjaks

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere linnapea Andres Jaadla.
Rakvere linnapea Andres Jaadla. Foto: Toomas Herm

Eile Viru maakohtu Jõhvi kohtumajas korruptsioonisüüdistusega Rakvere linnapead kaitsnud vandeadvokaat Kaarel Kais sattus kohtunik Inna Kirsipuuga sõnasõtta ja tulemused ei lasknud end kaua oodata.


Istungi alguses kuulati kaitsja kutsutud tunnistajat vandeaudiitor Mart Nõmperit, kes koos kaitsjaga kuulub rahvusvahelise haardega advokaadibüroosse Rödl & Partner. Vandeaudiitori hinnangul ei saa käibega seonduv olla äriühingu oluline majandushuvi. Tema vastustest Viru ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokuröri Kalmer Kase küsimustele selgus, et kui käive mõjutab oluliselt äriühingu majandustulemusi, siis saab küll.

Samuti nähtus Nõmperi vastustest, et audiitoril on valida, kas võtta äriühingu majandusnäitajate olulisuse hindamisel aluseks kasum, käive või muu näitaja. Hinnangu andmine sõltub jällegi audiitorist. Näiteks on majandusnäitajate hindamiseks antud audiitoritele soovituslikud suhtarvud. Kui need jäävad vahemikku 5-10 protsenti, siis näiteks 8 protsendi puhul on audiitori otsustada, kas võtta aluseks algarv – siis on majandusnäitaja oluline – või piirarv, mille puhul muutub 8protsendiline tulem ebaoluliseks.

Jaadla kaitsja esitas kohtule kaebuse, sest prokuratuur oli nõudnud Rakvere linnavalitsuselt täiendavaid dokumente, mida kohtuprotsessi staadiumis teha poleks saanud. Võimalust, et kohus saanuks ise neid dokumente nõuda, tõlgendas vandeadvokaat asjaoluna, et kohtunik asub seega süüdistaja rolli ja on rikutud võistleva menetluse printsiipi. Täiendavate dokumentide võtmist kriminaalasja juurde hindas Kais kaitseõiguste ja menetlusnormide rikkumisena.

Kohtuniku ja kaitsja sõnasõjaks kujunenud vestluse katkestas kohtunik ja küsis kaitsjalt, kas ta ikka seisab oma kliendi huvide eest, kui räägib kohtunikule vahele. Seadusesilm tegi 10minutilise vaheaja, et kaitsja saaks kaaluda kohtuniku taandamise taotlemist. Kaitsja sellest loobus.

Eriasjade prokurör esitas kohtule täiendatud süüdistuse, kus selgitatakse, miks on  Jaadlale süüks pandud korruptsioonivastase seaduse rikkumine suures ulatuses ja tema tegevusest johtuva kolme äriühingu, mille nõukogus linnapea oli, majandustulemuste oluline mõjutamine.

Kaitsja palus teistele töökohustustele viidates täiendatud süüdistusega tutvumiseks nädala. Kohus nii palju aega ei andnud ja osapooled peavad olema valmis kohtuvaidluseks homme keskpäeval jätkuval istungil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles