Aarne Vaik tahab Käsmu muuseumi riigile kinkida

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aarne Vaik on Käsmus meremuuseumit pidanud pea 20 aastat.
Aarne Vaik on Käsmus meremuuseumit pidanud pea 20 aastat. Foto: Arvet Mägi

Käsmu meremuuseumi peremees Aarne Vaik saatis laiali avaliku kirja, milles soovib, et Käsmu meremuuseum jätkaks Eesti meremuuseumi osana.

Aarne Vaik, kes hakkas 1991. aastal Eesti meremuuseumist innustust saanuna Käsmu muuseumi rajama, lausus, et ennekõike tunneb ta muret tuleviku pärast.

“Mis ma selle kollektsiooniga teen – kas annan lastele või on kellelgi selle vastu huvi,” sõnas ta.

Vaik on alustanud läbirääkimisi Eesti meremuuseumi ja kultuuriministeeriumiga, et Käsmu meremuuseum saaks Eesti meremuuseumi osaks. “Mingit vastuseisu pole seni küll olnud,” ütles Vaik, kes rõhutas, et muuseum koosneb kollektsioonist ja majast.

Aarne Vaik nentis, et niisugust sammu astuma tõukas teda ka segadus, mis valitseb muuseumi maja ümber. “Kollektsioon on küll minu oma, aga maja mitte ja jutte magusal kohal asuva maja kohta on käinud igasuguseid,” sõnas Käsmu muuseumi peremees.

Tänavu suvel saab Käsmu meremuuseum 20 aastat vanaks, Aarne Vaik ise aga märtsis seitsmekümneseks.

“Loomulikult paneb selline iga mind muretsema, mis saab pärast mind,” tunnistas ta ja lisas, et see oligi Käsmu meremuuseumi sõpradele suunatud avaliku pöördumise ajendiks.

“Minu soov on, et Käsmu meremuuseum jätkaks Eesti meremuuseumi osana siinsel mereäärsel maalapil, mis oleks ka tulevikus kõigile avatud,” lausus Vaik.

Eesti meremuuseumi direktor Urmas Dresen ütles, et on Vaiguga Käsmu meremuuseumi teemal rääkinud, kuid kuhugi veel jõutud ei ole. “Meremuuseumi rahvast see väga palju ei olenegi, asja tuleb ajada kultuuriministeeriumi kaudu,” kõneles Urmas Dresen.

Kultuuriministeeriumi avalike suhete nõunik Nele Meikar aga lükkas palli Eesti meremuuseumi mängumaale.

“Kui Käsmu meremuuseum soovib oma kogu Eesti meremuuseumile üle anda, siis see on Eesti meremuuseumi hinnata ja otsustada, kas see vastab nende kogumispoliitika eesmärkidele,” teatas Meikar ministeeriumi seisukoha, kuid lisas, et kultuuriministeerium soovib kindlasti Käsmu meremuuseumi kestmist.

Käsmu meremuuseum tegutseb mittetulundusühinguna erakollektsiooni alusel ja asub alates 1993. aastast kunagises Käsmu piirivalvekordoni hoones. Muuseumihoone koos kõrvalhoonetega kuulus Eesti piirivalvele, alates 2008. aastast on see aga kultuuriministeeriumi omanduses

Käsmu muuseumi külastab Aarne Vaigu hinnangul umbes 20 000 inimest aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles