Vainupea riik riigis läheb riigile

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvel oli keelavaid ja hoiatavaid silte Vainupea sadamakompleksi ümber rohkesti, eilseks oli neid järele jäänud vaid üks.
Suvel oli keelavaid ja hoiatavaid silte Vainupea sadamakompleksi ümber rohkesti, eilseks oli neid järele jäänud vaid üks. Foto: Meelis Meilbaum

Maanteeameti valduses olev Vainupea puhkekompleks, mis oma suletuse tõttu külarahvale pinnuks silmas olnud, võetakse maanteeametilt ära ja antakse Riigi Kinnisvara ASile.



Vainupeal asunud maanteeameti puhkekompleks, mida Vainupea külavanem Mart Vilu nimetas oma eraldatuse ja suletuse tõttu riigiks riigis, antakse majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi otsusega maanteeameti haldusalast Riigi Kinnisvara ASile (RKAS).

Mart Vilu ütles, et Vainupea külarahvas on aastaid tulutult püüdnud Paadisadama kinnistu territooriumile pääseda, et näiteks muulil jaanituld korraldada. “Oleme suhteliselt käega löönud, sest maanteeametiga asjaajamine on mõttetu,” lisas ta.

Vihula vallavanem Raivo Uukkivi sõnas, et kahtlemata oleks vallal huvi Vainupea Paadisadama kinnistu munitsipaliseerida. “Aga ma olen kindel, et riik nii magusat kinnisvara kindlasti omavalitsusele ei anna,” lausus vallavanem.

Uukkivi märkis, et vallavalitsuse kõige suurem soov on see, et sadamakohad oleksid avalikus kasutuses.

Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum arvas, et puhkekompleksi üleandmine RKASile on õige otsus. Tema hinnangul võiks see jääda riigi õppekompleksiks.

“Aga õige sadamakoht see küll ei ole. Et sellest sadam saaks, on vaja kõvasti investeerida, kuna muul ei ole ehitatud õigesse kohta,” teadis Vallbaum.

Raivo Uukkivi oli kindel, et riik müüb Vainupea sadamakompleksi maha.

“Eks me siis kuuleme, kes omanikuks saab, ja teeme vastavad järeldused,” lausus Vihula vallavanem.

Paadisadama kinnistu müümist uskus ka Vainupea külavanem Mart Vilu. “Aga küla on suhtlusele alati avatud ja oleks tore, kui sadamast saaks osa külast,” unistas ta.

Maanteeameti Ida regiooni direktor Eugen Õis ütles, et tal puuduvad volitused kommenteerida Paadisadama kinnistu üleandmist RKASile.

Vainupea sadamakompleksi ehitas 1989. aastal maanteeameti Ida regiooni õiguseellane Rakvere TREV 1989. aastal. Aasta varem oli Rakvere rajooni täitevkomitee TREVi sadama valdajaks kinnitanud ja teinud ka maaeralduse.

Virumaa Teataja küsimusele, millistel asjaoludel omandasid Paadisadama kinnistu kõrval olevad kinnistud kunagine Rakvere TREVi direktor Valentin Transtok ja Eugen Õis ise, mees vastama ei soostunud ja viitas sellele, et kinnistusraamatust on igaühel võimalus tuvastada, kes ja millal ning millisel alusel mingi kinnistu omanikuks sai.

Avalikkuse teravdatud huvi maanteeameti vastu puhkes pärast seda, kui ilmnes, et ameti juhid kasutasid välislähetusi osaliselt puhkusesõitudeks. Eilne Eesti Päevaleht kirjutas aga Vainupea puhkekompleksist, mispeale majandus- ja kommunikatsiooniministeerium kiiresti reageeris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles