Piduroogasid eelseisvateks lihavõttepühadeks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Järgmisel nädalal on lihavõttepühad ja huvitav oleks teada, millised toidud kaunistasid pidulauda 75 aastat tagasi. Täna avaldan mõne retsepti Taluperenaise 1937. aasta aprillinumbrist. Ajakiri oli selleks ajaks ilmunud juba kümme aastat.

Viljar Liiva, Käänu talu peremees

Heeringasegu

1 suur heeringas
2-3 kõvaks keedetud muna
2-3 keedetud kartulit
200 g küpsiseliha (sea wõi wasika)
1 spl äädikat
½ tl sinepit
peenpipart
suhkrut
½ tl hapukoort
1 wäike sibul

Leotatud heeringas puhastatakse nahast ja luudest, raiutakse hästi peeneks, segatakse siis hästi peeneks lõigatud kartulite, liha, sibula ja munaga, lisatakse koor ja maitse järgi sinepit, äädikat, suhkrut.
Segu seatakse kalataoliselt waagnale ja antakse wõileiwa juure.

Seda segu wõib walmistada ka ilma liha ja kartuliteta, lisades selle asemel paar spl peenestatud kuiwikuid.
Tänapäeval kasutatakse heeringa soolamisel säilitusaineid, mis võimaldavad soola kogust vähendada ja tänu sellele puudub tarvidus heeringat leotada.

Küpsiselihaks nimetati küpsetatud rooga, hrl praadi.

Lihawõttesai

1 l piima
2 kg sõredat jahu
50 g pärmi
400 g wõid
8 muna
400 g suhkrut
300 g rosinaid
mõrumandleid
soola

Keedetud ja leigeks jahutatud piima hulka segatakse osa jahu ja wäheses wees lahustatud pärm ja 1 spl soola; riputatakse pisut jahu pääle ja pannakse kerkima.

On tainas kerkind, lisatakse suhkruga wahustatud munarebud, sulatatud wõi, 4-5 peenestatud mõrumandlit ja ülejäänd jahu; sõtkutakse hästi läbi, lisatakse siis pestud ja kuiwatatud rosinad ja wahustatud munawalged, sõtkutakse weel hästi läbi ja pannakse kerkima.

Siis wõetakse tainas lauale, weeretatakse seda weel hästi, wormitakse 2 ümargust pätsi, pannakse plaadile, ilustades need soowi korral päält rosinatest wiguritega.

Lastakse weel pannil kerkida, määritakse siis munaga, riputatakse hakitud magusaid mandleid pääle ja küpsetatakse parajas ahjus 1-1½ tundi.

Mõrumandlid on ikka need kõige tavalisemad mandlid, mida olete harjunud poest ostma.

Pasha

10 muna
3 tl suhkrut
300 g wõid
1½ kg hääd kuiwa kohupiima
½ tl magusmandleid
½ kauna wanilli
½ tl haput ja 1 tl rõõska koort

Munarebud ja 2 tl suhkrut lisatakse ükshaawal wahustatud wõi juure, klopitakse hästi kobedaks wahuks, lisatakse läbi sõela hõõrutud kohupiim, pekstakse tugewasti tükk aega, mille järele segatakse juure weel 1 tl suhkrut, ½ tl wahustatud munawalgeid, peenestatud mandleid, rõõsk ja hapukoor. Walmis segu kallatakse hõreda riidega wooderdatud pashawormi, pannakse kerge wajutis teise päewani pääle ja hoitakse jahedas kohas. Lauale andes kummutatakse waagnale.

Pasha walmistatakse harilikult lihawõttelaupäewal ja süüakse pühade jooksul magustoiduna wõi ka tee wõi kohwi kõrwale.

Pasha tegemisega saab hakkama ka ilma spetsiaalse vormita, kasutades vormiks sõela, aga õigem on vorm endale siiski soetada.

Lihawõtte-leiwatort

12 muna
1¼ tl suhkrut
1 tl sõelutud rukkileiwa-kuiwikuid
2 spl sõrepüüli
¼ tl riiwitud shokolaadi
1 tl kaneelipulbrit
½ tl peenestatud würtsnelke

Wärsked munad lüüakse waagnasse, lisatakse suhkur ja lüüakse wispliga kangeks wahuks. Seejärele lisatakse maitseained, kuiwikud, jahud, segatakse kergelt läbi ja kallatakse wõitud ja kuiwikutega üleriputatud kõrgesse wormi ning küpsetatakse nõrga soojusega ahjus 1-1¼ tundi.

Sõelutud rukkileivakuivikute all on mõeldud riivleiba.

Head järele tegemist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles