Tapal algas reoveepuhasti renoveerimine

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tapa amortiseerunud reoveepuhasti renoveerimine on täies hoos.
Tapa amortiseerunud reoveepuhasti renoveerimine on täies hoos. Foto: Tapa Vesi AS

Ühe osana Tapa valla suuremahulisest veemajandusprojektist käib praegu linna reoveepuhasti renoveerimine.



Ümberehituse järel suudab Tapa abivallavanema ja Tapa Vesi ASi nõukogu esimehe Andrus Freienthali sõnul reoveepuhasti tagada nõuetekohase tulemuse.

“Tegemist on märkimisväärse sündmusega Tapa valla ja linna ajaloos. Tapa valla veemajandusprojekti käigus korrastatakse kogu Tapa linna veemajandus. Mitte kunagi varem pole Tapal nii lühikese aja jooksul ning üheaegselt ehitatud nii ulatuslikke veevarustuse, reovee ärajuhtimise ning puhastamise süsteeme. Ning seda põhjusel, et on puudunud rahalised võimalused,” rääkis Andrus Freienthal.

Reoveepuhasti renoveerimise projekteerimine lõppes veebruaris ning 5. märtsil alustas AS Terrat ehitusega.

Ehitustööde käigus ehitatakse uus purgimis-eelpuhastussõlm ning akumulatsioonimahuti sademevete kogumiseks. See tagab Freienthali sõnul reovee ühtlase pealevoolu reoveepuhastile.

Reoveepuhasti territooriumil rekonstrueeritakse torustikud ning peapumpla, settetiigid, bioloogilise fosfori ärastusmahuti, mis varustatakse uute seadmetega. Renoveerimisprojekt näeb ette järelsetitite kohale kerghoone ehituse, mis väldib talvel vee külmumist. Uuenevad puhastikompleksi elektri-, kütte- ja ventilatsioonisüsteem. Reoveepuhasti piirdeaed rekonstrueeritakse ning territoorium korrastatakse.

Tapa reoveepuhasti tehnoloogilise osa projekteeris Aqua Consult Baltic OÜ ja üldehituse osa renoveerimistööde peatöövõtja AS Terrat.

Reoveepuhasti ehitustööd peavad valmis saama käesoleval aastal.

Tööde maksumus on Freienthali sõnul 2 364 973 eurot, millest 1 932 183 eurot saadakse keskkonnainvesteeringute keskuse vahendusel Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist ning 432 790 eurot maksab Tapa vald ise.

Tapa reoveepuhasti ehitati 1996. aastal ning tööle hakkas see täiskoormusega 1997. aasta teisel poolaastal.

Praeguseks on reoveepuhasti seadmed Freienthali sõnul amortiseerunud ja puhastusprotsess vajab tänapäevastamist. Lisaks ilmnesid Tapa reoveepuhastis 2000. aastal probleemid bioloogilise fosfori ärastamisega.

“Sellega seoses tasub Tapa Vesi AS pidevalt kasvavaid ülenormatiivseid saastetasusid. Voolab ju puhasti läbinud heitvesi läbi kraavituse Valgejõkke. Tõsi, reoveepuhasti renoveerimisega seoses on keskkonnaministeerium andnud loa asendada saastetasud ülenormatiivse reostuse eest ning suunata need summad puhasti renoveerimisse,” selgitas Freienthal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles