Toomas Varek: “Uus erakond ei teki täna ega homme”

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Varek.
Toomas Varek. Foto: Arvet Mägi

Keskerakonnast lahkunud Toomas Vareku sõnul tingisid kaheksa prominentse inimese lahkumise erakonnast rahulolematus erakonna juhtimisega, korrast ära rahaasjad ja erakonna liigne pealinnakesksus.

Miks otsustasite erakonnast lahkuda?

Kui ma 1997. aastal keskerakonda astusin, pidasin just selle erakonna programmi ja eeskätt keskklassi väljaarendamist ainuõigeks. Olen siiani erakonna programmiga ja ka valimisplatvormidega rahul.

Kui läksime erakonna viimasele kongressile, tahtsime, et erakond oleks demokraatlikum ja meie liider Jüri Ratas, kes meiega kaasa tuli, kogus erakonna esimehe valimistel 41% häältest. Olime väga uhked ja rõõmsad. Meil oli üheksa punkti välja toodud, millega erakonna esimees lubas arvestada. Varsti saab aasta mööda, aga millegagi pole arvestatud, asi muutub ainult hullemaks.

Igas erakonnas peab olema demokraatia ja erinevad arvamused, nende väljaütlemise eest ei tohi inimesi välja viskama hakata. Mina pean täiesti õigeks seda, mida Kalle Laanet on oma esinemistes öelnud.

Väga häirib, et erakonna rahaasjad ei ole korras ja läbipaistvad, see on võib-olla isegi kõige olulisem. Riik toetab erakonda, poliitikud toetavad, ärimehed toetavad, aga raha ikka ei jätku.

Poliitikas tuleb olla oma põhimõtete ja valimisplatvormi elluviimiseks. Valijad hääletavad vähemalt riigikogu valimistel suuresti platvormi poolt, mida aasta edasi, seda rohkem. Kui sa oled aastaid oma platvormi tutvustanud ja valitsusse ei saa, seda isegi siis, kui sa valimised võidad, siis on midagi väga valesti.

Ka see näitab, et midagi on valesti, et viimastel riigikogu valimistel kaotasime kohti. Seega tunnetab valija samuti, et miski on korrast ära.

Ja kindlasti on meile vastumeelt seegi, et keskerakonna poliitika on liialt Tallinna-keskne, ülejäänud Eesti on lihtsalt unustatud.

Ajakirjanduses on juttu olnud, et lahkujaid oleks võinud olla rohkem kui kaheksa.

Meie rakuke ei olnud tegelikult suurem, üheksas oli meie seltskonnas Jüri Ratas. Andsime informatsiooni oma tegevusest ka teistele riigikogu fraktsiooni liikmetele, aga nad ei ühinenud meiega. Jüri Ratas tegi otsuse oma südametunnistuse järgi.

Miks te otsusega nii kaua ootasite?

Ootasime riigikogu juhatuse valimisi ja fraktsiooni juhatuse valimisi. Riigikogu juhatus valitakse alati iga aasta märtsi viimasel neljapäeval, keskerakonna fraktsiooni juhatus päev enne seda.

Oma eesmärgid me osaliselt täitsime – meil on hea meel, et Jüri Ratas sai riigikogu aseesimeheks, nukraks teeb aga see, et ta ei tule meiega kaasa.

Mis saab edasi? Kas võib sündida uus erakond?

Uus erakond ei teki täna ega homme. Selge on, et me midagi ette võtame ja sellisesse olukorda ei jää, nagu praegu oleme. Otsused tulevad samm-sammult ja siis anname nendest ka teada.

Ikka koos?

Ikka koos. Nii on meil kokku lepitud, et see tuumik jääb kokku. Kohalike omavalitsuste valimisteni püüame koos olla. Me ei tee nii, et Toomas jookseb ühes, Rainer teises ja Lembit kolmandas suunas.

Ma ei hakka spekuleerima, kas me lõpuks laseme kõigil ise otsustada, ühineme koos mõne erakonnaga või tekib midagi sootuks uut.

Meil on kavas kindlasti välja tuua punktid, mis on meie jaoks kõige olulisemad, mille peale tahame oma poliitilise sõnumi luua. Neid punkte ei ole küll palju, aga me paneme need korralikult kirja, et nendega avalikkuse ette tulla.

Mis saab Toomas Varekust Rakvere volikogus? Kas astute keskerakonna fraktsioonist välja?

Ma ei ütleks nii. Ei ole fraktsiooni esimehe Urmas Tammega veel nõu pidanud, aga minu arvates on Rakvere volikogus alati arukaid otsuseid tehtud, lähtuvalt sellest, kuhu fraktsiooni sa kuulud.

Katsun oma teadmiste ja kogemustega olla abiks nii keskfraktsioonile kui kogu volikogule, et elu Rakveres ikka paremaks muutuks.

Siin on poliitika natuke teistsugune. Mäletan aega, mil olin Rakvere linnapeana Rootsis visiidil ja seal küsiti, mis erakonnast ma olen. Vastasin, et ma ei ole ühegi erakonna liige, esindan Wesenbergi klubi. Siis küsiti, kas ma olen klubi liige, vastasin, et ei ole. Ja selgus veel, et ma ei elanud siis ka Rakveres, aga ometi sain linnapeaks. Rootslaste jaoks oli see täiesti ebaloogiline. Rakveres on asjad suuremate kadudeta paika loksunud.

Olete ka kohalikul tasandil keskerakonna organisatsioone juhtinud.

Olin maakonnaorganisatsiooni esimees ja ka Rakvere piirkonna esimees. Väga palju omavalitsusjuhte oli keskerakonnast, nendega oli tore ja huvitav koostööd teha, üldse oli meil palju toredaid inimesi.

Tänan kõiki inimesi, kes on mulle hääle valimistel andnud, ja kõiki keskerakonna inimesi, kellega oleme koos tööd teinud.

Kas on kuulda olnud ka rohujuure tasandi liikmete lahkumise kohta erakonnast? Saaremaal toimus suurem pereheitmine, kuidas on lood siinkandis?

Minu käest on küsitud, et mida ma teen. Ma ei varjanud, et lahkun. Mõned ei uskunud, võib-olla ei uskunud viimase hetkeni.

Tegime kõik koos kirjalikud avaldused, mis esmaspäeval anti erakonna peasekretärile Priit Toobalile üle ja kell 14.05 võtsin ID-kaardi abil ennast ka keskerakonna nimekirjast maha.

Ma ei tea, mida teised erakonna liikmed teevad, aga ma ei pea eetiliseks hakata erakonnale vastu töötama ja inimesi sealt ära meelitama. Seda enam, et mul ei ole täna öelda mingeid punkte, kus suunas ja mille nimel me liikuda kavatseme.

Aga, nagu ma ütlesin, töö käib, ja kui me oma platvormiga välja tuleme, siis hakkame seda ka tutvustama. Selge on see, et mingil ajal tuleb hetk, et hakkame tegema poliitilist propagandat ja kutsuma inimesi meiega ühinema, kui mingi uus liikumine peaks sündima.

Valimisteni ju enam nii väga palju aega ei olegi, vähehaaval tuleb hakata valmistuma.

Seda kindlasti. Ma olen õnnelik ja tänulik, et ei ole praegu riigikogus. Minu jaoks on poliitikas probleeme kõikidel, igal erakonnal oma hädad. Reformierakonnal ACTA, IRLil oma siseprobleemid. Valijal on väga raske aru saada, kuidas poliitikud toimetavad ja mis erakondades toimub.

Minu käest küsiti, kas need riigikogu liikmed, kes erakonnast lahkusid, peaksid riigikogust tagasi astuma. Meil ei ole ju siiani kombeks olnud, et tagasi astutakse, ning mina toetan erakonnast ja fraktsioonist lahkujaid selles osas, et nad riigikogust tagasi ei astu.

Niikuinii neid kui riigikogu liikmeid karistatakse, sest neil ei ole enam võimalust saada informatsiooni nõunikelt, sest fraktsioonidel on nõunikud, neil ei ole. Ja neil ei ole võimalust võtta sõna seaduseelnõude arutelu esimesel ja kolmandal lugemisel. Aga ma arvan, et nad saavad hakkama ja sõnum saab edasi antud.

Praegu on juba viis liiget keskerakonna fraktsioonist lahkunud, see on juba nagu uus väike fraktsioon. Riigikogus on ju viieliikmeline fraktsioon varem olnud.

Keskerakonna fraktsiooni suurus on aga jõudnud kriitilise piirini, sest sinna on nüüd jäänud 21 liiget. Täpselt nii palju allkirju on vaja riigikogu erakorralise istungi kokkukutsumiseks. Kui veel keegi peaks fraktsioonist lahkuma, langeb keskerakonna mõjuvõim riigikogus oluliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles