Muutused tekitavad FIEdes tuleviku suhtes ebakindlust

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1998. aastast FIEna tegutsev kingsepp Veera Treiman kurtis klientide vähesuse üle, mis muudab maksude maksmise raskemaks.
1998. aastast FIEna tegutsev kingsepp Veera Treiman kurtis klientide vähesuse üle, mis muudab maksude maksmise raskemaks. Foto: Arvet Mägi

2009. aasta toob füüsilisest isikust ettevõtjatele (FIE) muutusi, mis tekitab nii mõneski neist tuleviku suhtes ebakindlust.


Esimese suurema muudatuse tõi füüsilisest isikust ettevõtjatele kaasa tänavuse aasta 1. jaanuar, mil FIEdele kehtiv sotsiaalmaksu miinimumkohustuse arvestamise aluseks olev kuumäär tõusis 4350 kroonini.



Eelmisel aastal oli arvestuse aluseks 33 protsenti 2700 kroonilt kuus.


Seega on maksu- ja tolliameti andmeil FIE kohustatud maksma aasta kestel sotsiaalmaksu avansilisi makseid jooksva kvartali eest vähemalt kolmekordselt kuumääralt arvutatud summas. 2009. aastal on see 4307 krooni kvartalis.

Sunnib hindu tõstma
Sotsiaalmaksu kvartaalsete avansiliste maksete tasumise tähtajad on endiselt 15. märts, 15. juuni, 15. september ja 15. detsember.

1. jaanuari 2008. aasta seisuga oli registreeritud 58 790 FIEt, 1. jaanuari 2009. aasta seisuga oli registreeritud FIEde arv kahanenud 51 299le.

Miks FIEd tegevuse lõpetavad, seda maksu- ja tolliamet ei tea, seega ei saanud nad kommenteerida, kas sotsiaalmaks ja selle tõus seda mõjutab või mitte.

Alates 1997. aastast FIEna tegutsev graveerija Iveta Uibo ütles, et vaatab tõusnud sotsiaalmaksusummadele lausa hirmuga.

Veel suuremat muret valmistab talle aga tehtud töö eest tasumata jätmine - selline käitumine on Uibo sõnul viimasel ajal omane just riigiasutustele. "Muidu elaks üle selle sotsiaalmaksutõusu," lausus ta.

Kõige suuremat ebakindlust tekitab aga teadmatus.
"Pikemas perspektiivis ei tea, mis saab," nentis naine, kes on mõelnud ka hinnatõusule. "Kui riigiasutused kaovad tagant ära, tuleb hinda 100% tõsta. Ega siin hõisata ole midagi," sõnas Uibo.

1998. aastast alates FIEna tegutsev kingsepp Veera Treiman ütles sarnaselt Iveta Uiboga, et eks siis tuleb hinda tõsta. Nagu Uibogi, mainis Treiman, et järjest sagedasemad on need juhud, et kliendid ei tule oma jalanõudele järele.

Mõni saapapaar seisab juba kolm nädalat riiulil. Üldjuhul jäävad omanikku ootama jalanõud, mille parandamise eest veel tasumata - kingsepp on oma töö teinud, materjali kasutanud, aga tasu pole saanud.

Vajalik ümberregistreerimine
Haiguspäevade eest tasumise uuest korrast rääkides lausus Iveta Uibo, et see paneb FIEd kui iseenda tööandjad keerulisse olukorda.

"Kes see tööandja on, ma ise olen. Kui oled haige, siis oled haige," kõneles ta.
Eesti Haigekassa avalike suhete kommunikatsioonispetsialist Kristi Põder ütles, et kuna haiguspäevi puudutav seadus ei ole veel vastu võetud, tegelevad haigekassa juristid praegu FIEde küsimusega, mistõttu pole võimalik pikemalt kommenteerida.

Kolmanda muutusena peavad kõik füüsilisest isikust ettevõtjad ettevõtlusandmestiku avatuse huvides end 2009. aasta jooksul registreerima avalikus äriregistris.

Seni kehtinud süsteemi kohaselt võisid FIEd registreerida ennast nii maksukohustuslaste kui ka äriregistris.

Registreerimise koondamine ühte registrisse muudab justiitsministeeriumi teateil süsteemi terviklikuks ning andmed kättesaadavamaks.

Ümberregistreerimine on kindlasti kasulik ka FIEde kaupu ja teenuseid ostvatele inimestele.

Kuna äriregister on avalik, on nüüd ka võimalik vaadata, kas FIEna kaupa pakkuv isik on vastavalt registreeritud või kui kaua ta on FIEna tegutsenud.

Eestis on veidi üle 70 000 FIE, kellest suurem osa on registreeritud maksu- ja tolliameti maksukohustuslaste registris. Äriregistrisse on kantud vähem kui kolmandik FIEsid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles