Lääne-Virumaa otsib Ossi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi

Lääne-Virumaal on käimas eakate koolitusprojekt “Otsi Ossi”. Projekti eesmärk on toetada eakate inimeste identiteeti ning takistada nende ühiskonnaelust kõrvale jäämist, edendada eakate heaolu ja pakkuda sotsiaalset tuge. Projekti raames toimuvad loengud neljal teemal: “Nõuanded kuritegude ennetamiseks”, “Kodu muutmine tuleohutuks”, “Liiklusohutus ning olmeohutus ja ohud looduses”. Projekt viiakse läbi Ida prefektuuri, Ida päästekeskuse, Lääne-Viru maavalitsuse ja maanteeameti Ida regiooni koostöös ja sellesse panustavad mitmed spetsialistid.



Lääne-Viru maavalitsuse terviseedenduse spetsialisti Olga Boitsovi sõnul juhtub eakatega arvukalt õnnetusi nii kodus kui väljas liikudes. “Ka varastele on eakad kerge saak, sest nad on aeglasemad ja neil on noortega võrreldes vähem füüsilist jõudu ründajale vastu hakata. Samuti kaasnevad vananedes probleemid tervisega. Üksi elavatel eakatel on suurem risk mitte jõuda vajadusel kiiresti ja õigel ajal abi kutsuda,” loetles Olga Boitsov.

Ida prefektuuri ennetusteenistuse vanemkomissar Anneli Floren jagab koolitustel näpunäiteid, kuidas vältida kuriteoohvriks langemist. Vanemad inimesed saavad nõu nii kotivaraste vastu tegutsemiseks kui ka teavet pangaautomaatide kasutamise, kodu ja auto turvalisuse kohta.

Lääne-Viru maavalitsuse terviseedenduse spetsialist Olga Boitsov käsitleb vigastuste vältimise ja olmeohutuse temaatikat. Vanurid saavad teavet, kuidas valmistuda metsa marjule-seenele minekuks, kuidas hoida tervist suvisel ajal, mida teha, kui on vaja kutsuda kiirabi, kuidas ära tunda insulti ja mida inimene ise saab teha, et tema kodu oleks turvalisem ja ohutum koht.

Ida päästekeskuse ennetustöö büroo juhtivspetsialist Milvi Kompus annab eakatele elementaarset tuleohutusalast teavet. Projekti raames räägitakse kodustest ohtudest, tulekahjude enam levinud tekkepõhjustest, kuidas tuleohtu ja riske igapäevaelus ära tunda ning neid ennetada või vältida. Jagatakse käitumisjuhiseid, mida teha, kui õnnetus on siiski juhtunud. Tähelepanu pööratakse tulekustutitele, tulekustutustekkidele ja suitsuanduritele ning nende kasutamisele, antakse ülevaade, kuidas toimida põlengute korral. Samuti räägitakse päästeala infotelefoni 1524 vajalikkusest ja kasutamise võimalustest.

Maanteeameti esindaja kõneleb koolitustel, kuidas liigelda ohutult nii jalgsi, rattaga kui autoga. Selgitatakse 2011. aastal jõustunud liiklusseaduse muudatusi. Selgitused lähtuvad vanemaealiste füüsilistest iseärasustest ja on mõeldud just nendele ohutuks liiklemiseks.

Paljud eakad on juba loenguid kuulamas käinud ning ka iga teema juures välja toonud enda kogemused ja arvamused. Projekt “Otsi Ossi” võimaldab eakatel spetsialistidega suhelda ning oma muresid ja tähelepanekuid jagada.

Lääne-Viru maavalitsuse terviseedenduse praktikant, Tallinna tervishoiu kõrgkooli üliõpilane Triin Kruusmaa ütles, et projekti raames on paaril korral organiseeritud osalejatele ka kohtumine politseinike ja nende koertega.

Lääne-Viru kohalikel omavalitsustel on võimalus terve aasta vältel tellida tasuta koolitust ,,Otsi Ossi“ ka oma päevakeskustesse, võttes ühendust Lääne-Viru maavalitsuse terviseedenduse spetsialistiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles