Raamat tutvustab loodus- ja kultuuriväärtusi

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Hõbemägi.
Sven Hõbemägi. Foto: Meelis Meilbaum

Teisipäeval tutvustati raamatut “Looduskaunis Lääne-Virumaa”, mille kaante vahele on saanud kõigi 15 omavalitsuse olulised kultuuri- ja loodusväärtused nii sõnas kui pildis.


Raamatut tutvustanud Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu (VIROL) tegevdirektor Sven Hõbemägi ütles, et trükis on ainulaadne, sest varem ei ole sellise sisuga teost välja antud. “VIROLil polnud maakonda tutvustavat meenet, mida kinkida Lääne-Virumaad külastavatele inimestele,” selgitas Hõbemägi, miks raamatu koostamise mõte sündis.

Väljaandes leiab kõigepealt maakonna kohta käivat üldinfot ning seejärel on omavalitsuste kaupa välja toodud iga valla või linna üldinfo, ajalugu, olulisemad kultuuri- ja loodusväärtused, leidub ka muistendeid. Kaante vahele jõudnud kultuuri- ja loodusväärtused valiti põhimõttel, et koha lugu kõnetaks neidki, kes pole kohalikud.

“Kultuurilugu ei tule alati kätte, kui keegi seda lahti ei räägi,” märkis trükise koostamisel abiks olnud loodusmees Peeter Hussar, kelle arvates on raamat toeks kultuuri- ja loodusobjektidele tausta loomisel.

Samuti raamatu koostamisel abiks olnud RMK Sagadi metsakeskuse juhataja Krista Keeduse sõnul pole väljaanne mitte ainult meene ja giidide abiline, vaid sellel on ka keskkonnahariduslik sisu. Keedus nimetas seda kodulooks kaante vahel. “Oma kodulugu väärtustades kasvame inimesteks, kes oskavad loodust hoida.”

Sven Hõbemäe arvates võiks tulevikus mõelda trükise mahukamana ja ka võõrkeelsena väljaandmisele.

“Looduskaunis Lääne-Virumaa” valmis VIROLi 20. aastapäevaks ja selle väljaandmist rahastas Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Kas teadsid, et Kadrinas asub emakeele ausammas, Vabadussõja mälestussammas, mälestuskivi parvlaeval Estonia hukkunutele, riigivanem Otto Strandmanni mälestuskivi, Fr. R. Kreutzwaldi sünnikohta tähistav kivi Jõepere külas.

Kunda jõgi on Lääne-Viru pikim ja veerikkaim jõgi, mis moodustab Kundas sügava liivakivist seintega kanjoni.
1937. aastal kukkus Pudivere ja Simuna vahele Orgusele meteoriiditükk, tekitades kahe meetri sügavuse ja 8,5meetrise läbimõõduga kraatri.

Tapa valla maadelt on leitud muinasaegsed Moe kivikirstkalmed.

Vinnis on kuulus Vinni-Pajusti tammik, kus kasvavate puude vanus ulatub kuni 400 aastani. See on tamme üks põhjapoolsemaid kasvukohti Euroopas.

Väljavõtted raamatust “Looduskaunis Lääne-Virumaa”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles