Esimene uus eesti keele eksam sai tehtud

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamsalu gümnaasiumi õpilased. Foto on illustratiivne.
Tamsalu gümnaasiumi õpilased. Foto on illustratiivne. Foto: Arvet Mägi

Esmaspäeval kirjutasid koolilõpetajad esimest korda uut eesti keele riigieksamit. Lisaks kirjandi kirjutamisele tuli tänavu ka loetud teksti põhjal küsimustele vastata.


Tamsalu gümnaasiumi õpilane, kes oma nime avaldada ei soovinud, pidas eksamit suhteliselt raskeks. “Proovieksam oli lihtsam,” tõdes ta.

Kui varasematel aastatel tuli koolilõpetajatel kirjutada emakeele kirjand, siis tänavu oli esimest korda tegemist kaheosalise eksamiga, mis koosnes tekstimõistmise ja tekstiloome ehk lühemat varianti kirjandi kirjutamise osast.
Neiu hinnangul olid tänavu neli ette antud valdkonda, millest kirjutada, küllaltki sarnased, nagu kultuur ja keel. “Ma ootasin mitmekülgsemaid teemasid,” lausus eksaminand, kes eelistas kirjutada valdkonnast “Eesti kultuuri ohud ja tulevikuväljavaated”. Samas oma kirjandi pealkirjastamist neiu keeruliseks ei pidanud.


Tamsalu gümnaasiumi eesti keele ja kirjanduse õpetaja Mare Viks leidis, et midagi hullu ei olnud: küsimuste vastused olid lugemistekstides kenasti leitavad ja kirjandi valdkonnad, millest kirjutada, täiesti kirjutatavad, ning kõiki teemasid ka valiti.

Kuigi iga uus asi on esialgu raske, sest pole veel täpselt teada, mida oodata, suurt hirmu Viksil uue eesti keele eksami ees ei olnud.

“Kirjand on ikka kirjand, nii ehk naa tuleb kirjutada. Küsimustele peab vastama ka muidu ainetundides,” kõneles Viks ning lisas, et talle isiklikult eksam täitsa meeldis.

Ka annab kahes osas eksam Viksi hinnangul eelise nõrgematele kirjutajatele, sest 100punktilisest eksamitööst on 40 punkti võimalik saada lugemisülesannetega – tekstist olid vastused leitavad, need tuli õpilasel vaid vastusteks sõnastada.

BNSi andmeil tegi uut tüüpi eesti keele riigieksamit eile ligi 9000 inimest.

Uue eesti keele riigieksamiga kontrollitakse, kuidas gümnaasiumi lõpetaja suudab lugeda, mõista, analüüsida, tõlgendada ja luua tekste, kas eksaminand suudab loovalt ja kriitiliselt mõelda ning arutleda, kas ta oskab end kirjalikult väljendada, on omandanud eesti kirjakeele, teadvustab eesti keele süsteemi ja eripära ning on omandanud õppekava üld- ja valdkonnapädevused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles