Elektriauto - mänguasi, mis suudab üllatada

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tapa vallavanem Alari Kirt tegi esimese otsa Rakverest Tapale sõites ning oli elektriauto sõiduomadustega rahul.
Tapa vallavanem Alari Kirt tegi esimese otsa Rakverest Tapale sõites ning oli elektriauto sõiduomadustega rahul. Foto: Arvet Mägi

Tapa vallavanem Alari Kirt sai valla ainsa elektriauto kätte läinud reedel ja sõitis sellega kohe Rakverest Tapale.


“Täitsa auto. Sõidab,” kinnitas Kirt ja rõhutas, et sõitis ikka lubatud kiiruse piires. “92-93 kilomeetrini tunnis läks väga ilusati välja, ei olnud üldse probleemi. Ja maanteel tuli isegi ühest seitsmekümnese tunnikiirusega sõitvast veoautost mööda minna, täiesti vabalt kiirendas, võrdselt teiste autodega. Auto nagu iga teinegi,” jagas Alari Kirt muljeid ja lisas, et hirmud on muidugi suured talvele mõeldes. “Aga ma usun, et kui tasuta antakse, tasub igal juhul proovida.”

Kui Alari Kirt alustas Rakverest sõitu, oli aku tema sõnul täis ja näidiku järgi oli võimalik läbida 130 kilomeetrit. Tapale jõudes oli tabloo järgi võimalik sõita veel 80 kilomeetrit. Tapa ja Rakvere vahemaa on 30 kilomeetrit, kuid 20 lisakilomeetri kulumist näidikul põhjendas ta kiirendamise, möödasõidu ja katsetamisega ning valjult mänginud raadioga. “Ma vahepeal kuulasin, milline see saund on, keerasin heli põhja ja proovisin ka, kuidas kiirendades tõmme on,” naeris Kirt ja lisas, et tõmme oli hea. Palju oleneb sõidustiilist ja ökonoomsemalt sõites kulub akut kindlasti vähem.

Tapa vallale eraldatud elektriauto läheb Kirdi sõnul sotsiaalosakonna käsutusse, mille kuus töötajat ja avahooldajad hakkavad seda omavahel jagama. “Väiksemaid sõite on küll ja küll,” ütles Kirt. “Aga Rakveres käib ka ära, ei ole probleemi.” Elektriauto laadimispunkt tuleb samuti sotsiaalosakonna juurde.

Ainsa soovitud elektriauto on vallavanem Aarne Laasi sõnul kätte saanud ka Laekvere vald.

“Eks see üks mänguasi ole, aga püüame talle rakendust leida,” tõdes Aarne Laas.

Haljala vald on ühe neile eraldatud elektriauto kätte saanud ja teise peaksid vallavanem Leo Aadli sõnul saama sel nädalal. “Väga rahul oleme,” kinnitas Aadel, kelle hinnangul sõidavad autod kergelt ja kiirendus on hea. Üks elektriautodest läheb tema sõnul avahoolduse ja sotsiaalosakonna käsutusse ning teine lastekaitse spetsialistile kasutamiseks.

Rakvere linn ei ole abilinnapea Allar Aroni sõnul oma üheksat elektriautot veel kätte saanud, kuid proovisõitude põhjal on tal neist hea arvamus. “Linnas sotsiaaltöö tegemiseks on elektriauto ideaalne,” leidis Aron. “Elektriautodel on hea kiirendus- ja pidurdusvõime ning oluline on kütusekulude kokkuhoid, sest keskmiselt kulub 1,5 eurot 100 kilomeetri läbimiseks.” Miinusena tõi ta välja ilmast sõltuva aku vastupidavuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles