Üürikorterite turul dikteerib hinna üürnik

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korterit üürida soovijal suurem valikuvõimalus nii hinna kui ka kvaliteedi poolest.
Korterit üürida soovijal suurem valikuvõimalus nii hinna kui ka kvaliteedi poolest. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Üürikortereid on võrreldes buumiajaga kinnisvaraturul tublisti rohkem ja need on saadaval soodsama hinnaga, seega on korterit üürida soovijal suurem valikuvõimalus nii hinna kui ka kvaliteedi poolest.


Uus Maa Kinnisvara maakler Eve Soppe ütles, et praegu ületab Rakvere üürikorterite turul pakkumine nõudluse, ning tõi näite, et möödunud neljapäeva seisuga sooviti Rakveres üürile anda üle 30 korteri. Seega on tekkinud olukord, kus üürija saab hinna dikteerida.


Virumaa Investi maakleri Kaisa Annuse arvates on põhjus see, et kui laenumakset ja üürisummat võrrelda, on üürimine praegu oluliselt odavam kui ostmine. Pealegi ei julge inimene end pikaks ajaks rahaliselt siduda ja seepärast on üüripind sobilik.

Kommunaalkulud määravad
Soppe sõnul ei vaadata aga mitte niivõrd üürihinda, kuivõrd jälgitakse, kas ja kui palju sisaldab korter mööblit ja tehnikat ning millised on kommunaalkulud.

"Üürisumma, mis omanikule välja käiakse, ei ole alati primaarne, vaid seal on ka palju muid nüansse," lausus ta.

Samas on Kaisa Annuse sõnul üürikorterite hinnad tublisti langenud. Kui tüüpilise nõukogudeaegse paneelelamus asuva kahetoalise heas korras möbleeritud korteri eest küsiti varem üüri 3500-4000 krooni kuus, siis täna on samaväärse korteri üür 2000-2500 krooni.

Pindi Kinnisvara analüütiku ütlusil ei saa üldistusi igale üksikjuhtumile kohandada, kuid ta tunnistas, et hinnatase on kukkunud umbes 20%.

Vähesed tunnetavad võimu

Odavamat üüri oskab küsida siiski vaid kolmandik üürnikest.

"Nemad teavad ja tunnetavad oma võimu turul, aga teised käituvad vanaviisi - kui hind langeb, siis tuntakse huvi," rääkis Annus. Kõrgete kommunaalkulude tõttu ongi eelistatud ühe-kahetoalised korterid, kusjuures tahetakse üürida elamispinda, mis ei ole samal ajal müügis.

Üürikorterite turu pahupool on maksevõlgadega üürnikud, kellest nii mõnigi juhtub teadmata suunas kaduma. "Kui varem oli 30 lepingust üks probleemne, siis täna võib öelda, et on pooled," möönis Annus.

Sagenenud on üürilepingute varem lõpetamine - aastastest lepingutest 40% lõpetatakse enne tähtaega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles