Kolm nädalat Jamie Oliveri restorani köögipoolel

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokaks õppiv Kertu Roonet võttis vastu võimaluse saada kogemusi Londoni populaarses restoranis proffide käe all.
Kokaks õppiv Kertu Roonet võttis vastu võimaluse saada kogemusi Londoni populaarses restoranis proffide käe all. Foto: Erakogu

Rakvere ametikooli teise kursuse kokaõpilane Kertu Roonet soovis õppida tipptegijatelt ning otsis omal käel praktikavõimaluse Londonis, Jamie Oliveri restoranis Fifteen.



Kertu ütles, et sattus juhuslikult Fifteeni kodulehele ning märkas seal tööpakkumise kuulutust. Ta saatis kirja, kus avaldas oma soovi – tulla kolmeks nädalaks praktikale. Paari päeva pärast saabus vastus: ootame sind hea meelega, kui endale ise elamise otsid.

“Olen vaadanud vahel Jamie Oliveri saateid ja jõuludeks sain ühe tema raamatu, kuid mingi tohutu fänn ma ei ole. Aga olin muidugi väga õnnelik, kui positiivse vastuse sain. See on võimalus, mis tuleb ära proovida, kui see sulle antakse,” rääkis Kertu.

Fifteen on Jamie Oliveri restoran, mille ta rajas 2002. aastal Londonis, paar aastat hiljem Amsterdamis ning seejärel Cornwallis. Koduleht ütleb, et tegu on restoranide ketiga, mis tahab toiduvõlu kaudu anda töötutele 18-24aastastele noortele inimestele võimaluse paremale tulevikule. Kuna esimese koolituse läbis 15 õpilast, saigi restoran endale nimeks Fifteen. Alates sellest on koolituse läbinud üle 220 noore, kellest tänaseks on nii mõnigi avanud oma restorani või töötab tippklassi köökides Londonist New Yorgi ja Sidneyni. Üle 90 protsendi lõpetanutest on sellesse valdkonda jäänud ning programm on kasvamas.

Kertu sai võimaluse töötada ja õppida Fifteenis nagu teisedki kokad – iga päev ja graafiku alusel. Tuli ette ka seda, et ta pidi kaks vahetust järjest tegema. Lauad olid alati reserveeritud, keegi tänavalt niisama sisse ei astunud. “Restoran oli eriti turistide seas populaarne. Oli hästi näha, millises riigis Jamie Oliveri saadet näidatakse, sealt ka palju kliente tuli,” märkis Kertu.

Esialgne kohmetus köögis möödus eestlannal ruttu, sest juhendajad olid väga julgustavad. “Nagu oleks teiselt planeedilt – kõik olid soojad ja sõbralikud. Kui mina põhjamaalasena juhtusin midagi omaette vaikselt nokitsema, siis uuriti kohe, kas mul on mingi mure,” jagas Kertu oma kogemusi. “Meeskond, kes noori õpetab, on väga professionaalne, kogu õpe on läbi mõeldud, kõik tehakse selgeks. Kui midagi läheb sassi, siis ei ole sellest midagi – nad teavad, et noor inimene peab harjutama.”

Neiu tegi võrdselt tööd aastases programmis osalejatega. “Kõike ma küll läbi teha ei saanud, lihtsalt aega nappis, aga proovisin jälgida ja haarata. Valmistasin magustoite ja külma laua roogasid ning mulle selgitati, kuidas ja miks midagi teha tuleb ja mis juhtub, kui teen midagi valesti,” rääkis Kertu.

Õhtusel tippajal võis Kertu sõnul jääda kõrvaltvaatajale köögis toimuvast saginast mulje kui kaosest, sest oli vaja teenindada ju 250 broneeritud lauda. Kuid iga asi oli siiski organiseeritud, probleeme ei tekkinud ning õhtu lõpuks olid kõik õnnelikud ja naeratavad.

“Paraku tuleb tunnistada, et õppisin selle kolme nädalaga rohkem kui koolis terve aastaga,” ütles Kertu. “Leian, et välismaal on kokanduse õppimiseks palju paremad ja huvitavamad võimalused. Eestis pole sageli paljusid tooraineidki.”

Londonis sai ta katsetada asju, mida Eestis ei olnud seni võimalik teha. Enda jaoks avastas neiu uue lemmiku – trühvli­õli. “Kui eesti köögis on piprapurgid, siis seal nägin vaid ühte piprapurki, kuid tohutus koguses maitsetaimi,” võrdles ta. “Näiteks Eestis vähe kasutatavast juursellerist saab teha imehea toidu, kui kasutada õiges vahekorras õigeid maitseaineid.”

Iga kuu on Fifteenis vastavalt hooajale uus menüü. “Tuuak­se parim tooraine, midagi ei võeta huupi, kõik on läbi katsetatud. Itaaliast tellitakse oliiviõli, veiniäädikas, ürdid kindlast piirkonnast, programmis osalejatele tehakse sinna õppereise, kus nad saavad oma silmaga näha, kust tuleb liha ja õli ning muu,” kirjeldas Kertu.

Kolme nädala jooksul ei õnnestunud Kertul Jamie Oliveri endaga kokku saada. “Ma arvan, et tulin lihtsalt liiga vara ära. See programm ja restoran said just kümneaastaseks, õhtuti toimub palju õpitubasid. Teised töötajad ütlesid, et kord kuus käib Jamie kindlasti selles restoranis,” rääkis Kertu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles