Tervisekaitse ei soovita koolilastega sel kevadel Lätti sõita

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiguse vältimiseks ei tohiks süüa pesemata juur- ja puuvilju.
Haiguse vältimiseks ei tohiks süüa pesemata juur- ja puuvilju. Foto: Marina Puškar

Tervisekaitseinspektsioon ei soovita praegusel ajal planeerida koolilastega sõitu Läti Vabariiki. Kui Läti külastamine on vältimatult vajalik, siis tuleks läbi viia vaktsineerimine A-hepatiidi vastu vähemalt kaks nädalat enne kavandatavat reisi.


A-viirushepatiiti nakatumise võimalus Lätis on hetkel üsna suur.



Läti Rahva Tervise Agentuuri (SVA) andmetel on käesoleval aastal Lätis registreeritud 505 A-viirushepatiidi kinnitatud haigusjuhtu, neist 334 Riias ja 62 Riia rajoonis. Reisijate meeliskohas Jurmalas on sel aastal kinnitatud 8 A-hepatiidi juhtu.

Haigestunutest 363 on täiskasvanud ja 142 lapsed. Kui A-viirushepatiidi puhangu alguses möödunud aastal domineerisid haigestunute seas täiskasvanud, siis viimasel ajal on tõusnud just laste osakaal.

Aasta algusest on Lätis registreeritud kaheksa üle viie haigusjuhuga rühmaviisilist haigestumist, kus haigestunute üldarvuks kujunes 53. Neist ühel juhul toimus nakatumine saastunud toidu tarbimisel ja kahel juhul õppeasutustes.

Mis on A-viirushepatiit?

A-viirushepatiit on maksapõletik, mida põhjustab A-hepatiidi viirus (HAV). Haigust esineb kogu maailmas, kõige enam arengumaades, kus hügieen on puudulik.

Veega levivat nakkust põhjustab eelkõige puudulik kanalisatsioon ja veevarustus. Nakkusallikaks on haige inimene. Nakatumine toimub otsesel või kaudsel kokkupuutel haigega, tema väljaheidetega, saastunud esemetega, saastunud vee ja toiduainetega.

Eelnevatel aastatel on mitmetes riikides sagenenud haigestumine A-viirushepatiiti narkomaanide seas (näiteks Norras, Rootsis, Soomes, Tšehhis).

Inkubatsiooniperiood kestab 15 - 50, keskmiselt 30 päeva. Haiguse kliinilised nähud on: väsimus, palavik, oksendamine, nahk võib muutuda kollakaks ja sügelevaks, uriin tumedaks ja väljaheide heledaks.

Nakkusohtlikkuse perioodi kestus on 1-2 nädalat enne haigusnähtude esinemist kuni kollasuse tekkimiseni. Viiruse eritumine väljaheitega väliskeskkonda lakkab üks nädal pärast kollasuse teket. Haiguse kulg võib olla ka ausümptomaatiline. A-viirushepatiit on vaktsiin-välditav nakkushaigus, mida saab ennetada vaktsineerimise teel.

Tervisekaitseinspektsioon soovitab täita järgmisi ettevaatusabinõusid nakatumise vältimiseks:

* A-viirushepatiidi riskipiirkondadesse sõitjatel vaktsineerida ennast vähemalt 2 nädalat enne reisi,
* juua ainult ohutut vett,
* mitte süüa pesemata juur- ja puuvilju,
* ettevaatlikult tarbida termiliselt töötlemata toitu, sh meresaadusi,
* hoiduda jääkuubikutest,
* pidada kinni hügieeninõuetest, sh pesta alati käsi seebiga pärast tualetis käimist ja enne toidu valmistamist ja söömist,
* riskirühmadesse kuuluvatel inimestel (eelkõige tervishoiutöötajad, sotsiaaltöötajad, toidukäitlejad) vaktsineerida end või lasta vaktsineerida tööandja kulul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles