Juhtkiri: Ratturitele kiiver pähe

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgrattur..
Jalgrattur.. Foto: Caro/ Scanpix.

Politsei tähelepanekutel on väga palju alla 16aastaseid jalgrattureid, kes ei kanna kiivrit, nagu nõuab seadus. Aga see nõue pole pelgalt ametnike jonn, vaid kiiver on eluliselt tähtis.


Võimalik, et tuleb seadust muuta, sest kui alates 16. eluaastast ei pea enam kiivrit kandma, siis teismeliste loomulik reaktsioon on titaasju mitte kasutada. Samuti võib tekkida ohtlik mõte, et kui vanemaks saades ei pea kiivrit kandma, ju pole see siis nii oluline.

Kahjuks puudub Eestis, kus kergliiklusteede võrk on kehvavõitu ja jalgratast liiklusvahendina sageli ei kasutata, kiivri kandmise harjumus. Küll aga on see näiteks Saksamaal, kus väike laps istub ema-isa rattal lastetoolis, kiiver peas. Kui ta ise sadulasse võib tõusta, on kiivri kandmise harjumus juba olemas.

Politseinike hinnangul on koolides lastele piisavalt selgitatud kiivri vajalikkust. Aga kas on? Näiteks kiivrita mootorrattureid ei näe, sest nemad teavad väga hästi, mis juhtub suurel kiirusel kukkudes. Lastel on ka täiskasvanutest väiksem ohutunnetus.

Suure tõenäosusega on ka niisuguseid peresid, kus kiivri ostmine on liialt suur väljaminek. Väide, et kui on jaksatud ratas osta, küllap jõuab siis ka kiivri osta, ei vasta täielikult tõele. Lapsed on nutikad: kui ratast ei osteta, siis kombineeritakse sõiduriist kuidagi ikkagi kokku.

Lastekaitsepäev on ukse ees. Virumaa Teataja kutsub politseid ja omavalitsusi üles koostöös probleemiga tegelema. Politseinike vähesus ei lase iga ratturi kõrvale mundrikandjat panna. Aga on ju omavalitsustes trobikond ametnikke, kel on õigus avaliku korraga tegeleda.

Politsei ja omavalitsuste koostöös peab esmalt selgitama välja need lapsed, kes kiivrit ei kanna. Ja mis peamine – kiivri kandmisest loobumise põhjused. Põhjuseid analüüsides saab juba minna konkreetsete tegevusteni.

Kui näiteks lapsel pole kiivrit vanemate majandusraskuste tõttu, siis vald või linn saaks selle ju muretseda.

Politsei ja omavalitsuste kõik konkreetsed eesmärgi täitmisele suunatud tegevused, mis on seotud noorte ratturite kiivriga, ületavad Virumaa Teataja uudisekünnise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles