Porkuni kooli lasteaiarühma ähvardab tume pilv

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
´Porkuni kooli direktor Tiit Leemets on mures, kuna haridus- ja teadusministeerium on vihjamisi teada andnud, et lasteaiarühm võidakse sulgeda.
´Porkuni kooli direktor Tiit Leemets on mures, kuna haridus- ja teadusministeerium on vihjamisi teada andnud, et lasteaiarühm võidakse sulgeda. Foto: Meelis Meilbaum

Porkuni kooli erivajadustega lasteaialaste rühma tulevik on küsimärgi all, sest haridus- ja teadus­ministeerium on andnud vihjeid selle rahastamise lõpetamise kohta.

Lapsevanemate ja direktorini on jõudnud teave, et lasteaiarühm sügisest enam ei jätka. Direktor Tiit Leemetsale on otsusest suuliselt teada antud, kuigi kirjalikku otsust veel ei ole. “Ministeeriumist on selgitatud, et koolieelsete lastega tegelemine on antud omavalitsustele üle, aga neil pole võimalusi ega kogemusi,” vahendas Leemets. Ka ei saa vald ühe-kahe lapse pärast eraldi rühma teha. Ei taha ju keegi heategevuslikku tööd teha.

Direktoriga nõustus Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg, kelle sõnul nõuet, et iga vald teeks eraldi rühma oma valla lastele, on keeruline täita, sest omavalitsustel puudub professionaalne tööjõud ning ka raha napib. Vallavanemalegi teeb olukord muret. “Pöördusin möö­dunud nädalal ministeeriumi poole, et vastust saada, kuid sealt öeldi, et kuu aja jooksul vastatakse.” Uudebergile tundub kogu asi kaootiline, sest kool ehitati alles äsja spetsiaalselt erivajadustega laste jaoks ja nüüd tahetakse neilt osa võimalusi ära võtta. “Mina olen toimiva asja lõhkumise vastu,” kinnitas ta.

Uudeberg oletas, et Porkuni kooli puudutav otsus on seotud Vaeküla kooli sulgemisega, et osa sealseid lapsi Porkunisse üle tuua. Selleks on ju ruumi vaja. Tema arvates võiks riik teise pilguga ringi vaadata. “Seda on küll kerge öelda, aga arvan, et riik saaks ka mujalt kärpida.”

Haridus- ja teadusministeeriumi üldharidusosakonna pea­ekspert Tiiu Rahuoja ütles, et tema ei ole vastava sisuga dokumenti veel näinud ehk arutelu on alles käimas ning see on pikaajalisem protsess. Rahuoja sõnul jätkavad sügisel rühmas need lapsed, kes on seal praegugi, aga kindel pole, kas uusi lapsi juurde võetakse. Tema hinnangul on see mõeldud koolieelse rühmana, kuhu võetakse raske puudega lapsi. Rahuoja leidis, et kooli direktoril ei ole muretsemiseks põhjust.

Direktor Leemets nentis, et kui raha ei tule, ei saa kool midagi teha. “Arvatakse, et see on koolihariduseks ette nähtud raha ebasihipärane raiskamine,” nimetas direktor lasteaiarühma sulgemise oletatava põhjuse, kuid rõhutas, et kool on igal juhul valmis jätkama, kui kuskilt raha määratakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles