Raske kurepesa sadas posti otsast alla

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohalikud olid harjunud, et igal aastal saabusid toonekured rahvamaja läheduses asunud pesale, mis nüüd on hävinud.
Kohalikud olid harjunud, et igal aastal saabusid toonekured rahvamaja läheduses asunud pesale, mis nüüd on hävinud. Foto: Meelis Meilbaum

Haljala rahvamaja vahetus läheduses asunud kurepesa kukkus eelmisel nädalal peaaegu tervenisti alla, posti otsa on jäänud vaid väga väike osa. Kurepaar on pesalt lahkunud.

Haljala rahvamaja juhataja Martti Samolberg rääkis, et valge-toonekured olid pesa ka tänavu asustanud, nagu nad on seda teinud juba vähemalt viimased kümmekond aastat.

“Sellest ajast peale, kui pesa ehitati, on nad siin igal aastal olnud,” ütles Samolberg, kes teadis, et toonekured on väga paigatruud linnud.

Kohalike teada poegi pesas veel ei olnud. Vanalinnud on lah­kunud. “Järgmisel päeval olid nad veel pesa juures, aga siis lendasid ära,” lausus Samolberg.

Koguka pesa kukkumine inimestele probleeme ei tekitanud, keegi selle alla ei jäänud. Konkreetse kurepesa kaalu on raske hinnata, kuid kurepesad kaaluvad sadu kilosid, vägev pesa, kus on ka mättaid sees, võib olla isegi üle tonni raske.

Alla kukkunud pesamaterjal oli veel eile kunagise tänavavalgustusposti all, millel nüüd juba ammu seda otstarvet ei ole. “Muidugi on inimestel kahju,” ütles Samolberg. Mitu kohalikku rääkis, et valge-toonekurgedega olid inimesed väga harjunud, nad olid nagu kogukonna liikmed. Mõned äsja abiellunud olid posti ümber sidunud ka linte (rahvasuu ju räägib, et kured toovad lapsi), kuid lausa kultuspaigaks see kujunenud ei olnud.

Mõni päev tagasi juhtus õnnetus kurepesaga ka Järvamaal Peetris, kus pesa läks ligi üheksa meetri kõrgusel elektriposti otsas põlema.

Uudistesaade “Reporter” vahendas, et päästjad said pärast elektri väljalülitamist pesa posti otsast veejoaga alla juhtida ning seejärel ära kustutada. Ühtegi surnud kurge näha ei olnud, küll lendas üks toonekurg edasi-tagasi ning tahtis uuesti põlevasse pesasse maanduda, aga ta sai ka vist ise aru, et midagi on valesti.

Ornitoloog Urmas Sellis rääkis, et toonekured on väga pesatruud linnud ning tulevad kevadel vanale pesapaigale enamasti tagasi. Kurgede jaoks on väga oluline, et läheduses oleks piisavalt toitu.

Praegu on osal valge-toonekurgedest pojad munast koorunud, kuid üldiselt hakkab haudeaeg jõudma lõppjärku. “Mõne nädala pärast peaksid pojad juba igal pool pesas olema,” märkis Sellis.

Mitmed linnuteadlased ja huvilised arvasid, et kured võivad veel uue pesakoha vaadata ja pesa valmiski ehitada, kuid munema ja hauduma nad sel aastal enam ei hakka.

Loodusmees Peeter Hussar ei pea ka võimatuks, et kui Haljala kurepaar ehmatusest toibub, võtab ta kasutusele vana pesakoha.

Valge-toonekurg

muneb keskmiselt 4 muna
elab kuni 20 aastat

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles