Einar Vallbaum: kas ka Lääne-Virumaa vajab riigikogusse toetusühingut?

Einar Vallbaum
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum.
Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Praegune riigikogu koosseis on üsna eris­kummaline, ennekõike erakordse aktiivsuse tõttu moodustada kõikvõimalikke ühendusi ja parlamendi-, saadiku- ning toetusrühmi.

Ainuüksi esimesi nimetatutest on kokku 46, alustades näiteks Eesti-Afganistani ja lõpetades Eesti-Türkmenistani parlamendirühmaga.
Kui parlamendirühmade eesmärk on tugevdada riikidevahelisi suhteid, siis riigikogu toetusrühmad ja ühendused keskenduvad erinevatele valdkondadele ning suures osas ka Eesti erinevatele regioonidele. Tegemist on aktiivgruppidega, mis on loodud lisaks riigikogu alalistele ja ajutistele komisjonidele, ning võimekamad liikmed kuuluvad isegi enam kui neljakümnesse parlamendi- ja toetusrühma.
Kui efektiivselt suudavad komisjonidesse ja rühmadesse kuuluvad inimesed oma tegemisi ja kohustusi jagada, on iseküsimus. Meid huvitab rohkem maakonnaga seotu – Lääne-Virumaa esindatus ja maakonna huvide kaitsmine.
Lisaks eelpoolmainitutele võib leida nimekirjast ka selliseid põnevaid toetusrühmi nagu Eesti jalgpalli toetusrühm, Eesti keele võõrkeelena õpetamise toetusrühm, kosmoseuuringute toetusrühm, toetusrühm “Inimõiguste ja poliitiliste vabaduste eest Iraanis” jne.
Eriti populaarseks on saanud aga just regionaalsed toetusrühmad. Viimati mainitute nimistus on ühendusi nii suurlinnadele kui äärealadele, mõtteliselt sarnase identiteediga piirkondadele ning maakondadele. Esindatud on näiteks Ida-Virumaa, Harjumaa, Jõgeva-Tartumaa, Kagu-Eesti, Järva- ja Viljandimaa, Narva, Mulgimaa, Peipsiveere, Pärnumaa, Setomaa, Valgamaa ja Vana-Võrumaa. Nagu näha, on kaetud suurem osa Eestist, vaid mõni valge laik on jäänud.
Et nende hulgas on ka Ida-Virumaa, siis on mitmed virulased õigustatult huvi tundnud, miks ei ole Lääne-Virumaa toetusrühmana esindatud. Õigustatult seetõttu, et Lääne-Virumaa on tõesti üks väheseid, mida pole veel kirja pandud, ent teisalt tekitab toetusrühmade rohkus küsimuse, milleks meil siis regionaalpoliitika, regionaalminister ja regionaalministri büroo. Lõpuks ei ole ju tähtis osutada enne valimisi faktile, et loodud sai nii mitu rühma ja sellega tähelepanu juhitud oma piirkonnale, kuivõrd just tegelik areng, omavalitsuste suutlikkus, tulubaas, numbrid ja muud näitajad.
Mõneti on arusaamatu, kas toetusrühmade eesmärk on tähelepanu juhtida asutajatele, oma piirkonnale ja sealsetele probleemidele või minna trendiga kaasa – kõik ju teevad ja loovad!
Eesti on regionaalselt ühtne ning tegelikult on ju kogu riigikogu koosseis valitud just regionaalsete põhimõtete alusel, kus iga rahvasaadik esindab ennekõike oma valmisringkonna huve.
Pigem õigustavad end läänevirulaste regulaarsed kohtumised meie piirkonnast valitud riigikogu saadikutega, mida oleme korraldanud maakonnas alates möödunud aastast. Aktuaalsed teemad saavad neil kokkusaamistel käsitletud ning side parlamendi liikmete ja valijate vahel on tagatud.
Isegi kui mõni piirkond pälvib tõesti nii poliitikute kui ajakirjanike suuremat tähelepanu tänu parlamendiühendustele, siis Lääne-Virumaa nende hulka ei kuulu. Hoopis heal järjel maakonna ettevõtlus, kogu Eestile eeskujuks olevad Virumaa muuseumid, võimekad ja tublid kohalikud omavalitsused ning vähenev tööpuudus tõstavad Virumaa positiivse näitena esile.
Kuid toetusühinguid luuakse selleks, et probleemidele ja kitsaskohtadele tähelepanu juhtida ja seeläbi ka abi saada, mitte aga eeskuju andmiseks või suunanäitajaks.
Seega ei tähenda Lääne-Virumaa toetusühingu puudumine mitte seda, et piirkond poleks esindatud, vaid pigem tõsiasja, et Virumaa on tugev, saab ise hakkama ja eristub muust Eestist just selle poolest, et ei vaja faktina paberile kirjutatud ühingut. Igapäevane töö Virumaa arendamiseks ja hüvanguks käib reaalselt, mitte ainult paberil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles