Avinurme Elulaadikeskuses tuleb kevadlaat Kevadmätas 2012

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avinurme elulaadikeskus.
Avinurme elulaadikeskus. Foto: Erakogu.

Avinurme Elulaadikeskuses toimub nelipühal ehk rahvakalendri järgi suvistepühal Kevadmätas. Tegu on kevadlaadaga, kus suvistepühade hõngu on nii programmis, majakohvikus, näputuoas kui tordioksjonil.

Kevadmätta päev algab sel pühapäeval, 27. mail kirikus üleeestilise Suzuki laste viiuliorkestri heategevusliku kontserdi-jumalateenistusega, mis toetab koguduse lastelaagrit. Suzuki laste viiuliorkestri traditsiooniks on saanud igal kevadel ja jõulude ajal koguneda ühiseks kontserdiks Eestimaal, sellel kevadel tulevad 40 Suzuki viiuldajat ja klaverimängijat Avinurme.
Pärast kontserti-jumalateenistust saab Kevadmättal taimi osta-müüa ning osaleda rohevahetuses.

“Soov on, et Kevadmättast saaks kevadine kohtumispaik taimemüüjatele-aiandussõpradele Ida- ja Lääne-Virumaalt, Jõgevamaalt, miks mitte kaugemaltki. Kauplema on oodatud kõik taime- ja istikumüüjad. Kohamaksu neilt ei küsita, loodame aga, et nad toetavad oma taimede või istikutega õnneloosi,” rääkis Lii Karro Avinurme Elulaadikeskusest.

Aiandusteemalise Kevadmätta õnneloosi tulud lähevad ürituse korralduskulude katteks.
“Lisaks laadamelule ja kontserdikavale tahame iga Kevadmättaga mingil teemal ka oma teadmiste ja oskuste pagasit suurendada. Sellel aastal on kevadlaada õpiõue teemaks ürtide kasutamine ja ürdiaia rajamine. Nõuandeid jagab marja-, köögivilja- ning maitse- ja ravimtaimede kasvatuse ja töötlemisega tegeleva aiandustalu perenaine Heli Viedehof,” tutvustas Lii Karro ettvõtmist.

Kõik perenaised, külad, seltsid ja sõpruskonnad on oodatud osalema tordioksjonil teemal “Kohupiimamätas” ning suvistepühade muna- ja kohupiimaroogade traditsiooni järgides tuleb tortide valmistamisel kasutada kohupiima.

Kevadmätta jooksul saavad lapsed priilt lustida batuudil ning kaks laadahobu võtavad neid ka sõidule.

Päeva lõpetab ekskursioon Avinurme koduaedadesse. “Tihti alevi vahel ja külades ringi sõites imetleme koduaedu nii vasakul kui paremal, ega tihka sisse astuda, et oma uudishimu või imetlust, mõne taimekoosluse või mõjuvalt rabava peenra puhul üles näidata. Selleks pakumegi ühiskülastust, et aiasõbrad omavahel kokku viia.”

Teist korda toimuva Kevadmätta kohta saab rohkem infot aadressil http://www.elulaadikeskus.ee.

Avinurme kant on juba vanast ajast kuulus oma puutöömeistrite poolest, nende kaupa ei tehtud ainult kohalikuks tarbeks, vaid turustati üle Eesti.

Avinurme Elulaadikeskus tegutseb Avinurme kõige vanemas majas, kiriku juures renoveeritud pastoraadis. Eesmärk ongi hoida, säilitada ja tutvustada kohalike tehtud ja praegu tehtavat käsitööd ning piirkonna traditsioone. Elulaadikeskus aitab koordineerida kohalike puidumeistrite ja käsitööliste toimetusi ka tänases päevas, et siin sündinud ja kasvanud inimesed oma töid-toimetusi edaspidigi kohapeal teha saaks ega peaks linnadesse pagema.
Kohalikku vaimu aitavad hoida ka koguduse tegemised Pastoraat on aktiivses kasutuses talvekirikuna ning muud istumised ja arutlused omakandi rahvaga peetakse samuti selles väärikas majas.

Keskus on avatud kõigile huvilistele, pakkudes töötubasid ja üürides ruume. Ühtlasi pakutakse enesetäiendamise võimalust ümberkaudsete maakondade lasteaiakasvatajatele ja õpetajatele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles