Virumaa arvamusliidrid kohtusid Vihulas

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvamusliidrite lõuna avasid Virumaa Teataja peatoimetaja Aarne Mäe (paremalt), ASi Ühinenud Ajalehed juhatuse esimees Peep Kala ning Euroopa Parlamendi Infobüroo juht Eestis Kadi Herkül.
Arvamusliidrite lõuna avasid Virumaa Teataja peatoimetaja Aarne Mäe (paremalt), ASi Ühinenud Ajalehed juhatuse esimees Peep Kala ning Euroopa Parlamendi Infobüroo juht Eestis Kadi Herkül. Foto: Meelis Meilbaum

Lääne-Virumaa päevalehe Virumaa Teataja ja Euroopa Parlamendi Infobüroo koostöös toimub Vihula mõisas viies Virumaa arvamusliidrite lõuna teemal "Kellele müüa oma tööjõud?". Kohtumisel avasõnad öelnud Kadi Herkül, kes on Euroopa Parlamendi Infobüroo juht Eestis, hindas juba viiendat korda toimuvat arvamusliidrite kohtumise traditsiooni. Sama tunnistas ka Virumaa Teataja peatoimetaja Aarne Mäe.

Lääne-Viru maavanema Einar Vallbaumi arvates tuleks kõigil mõelda ka selle üle, kellelt me tööjõudu ostame, kuna viimasel ajal põrkuvad ettevõtted üha sagedamini selle probleemiga, et koolides õpetatav ei ole kooskõlas ettevõtjate ja tööturu vajadustega. "Peame jõudma üksteisele lähemale ja mõistma teineteise vajadusi mitte ainult Eestis vaid ka Euroopa tasandil."

Europarlamendi liikme Siiri Oviiri sõnul sai iseseisev Eesti alguse haritud inimestest ning see peab olema meie lähtepunkt ka praegu. Tema jutu kohaselt tuleb kindlasti ümber vaadata praegune kõrgharidussüsteem. "Peaksime julgustama noori valima soole praegu mitteomaseid elukutseid, näiteks motiveerima noormehi minema tööle koolidesse ning tütarlapsi õppima rohkem tehnilisi erialasid," rääkis Oviir.
Lisaks pidas Oviir tähtsaks ka seda, et tööjõu hõivamisel peaksid enam aktiivsust üles näitama ka tööotsijad ise.

Majandus- ja kommunikatsiooniministri Juhan Parts keskendus oma ettekandes väärtusliku inimese defineerimisele ning tõdes, et väärtuslik inimene on see, kes töötab. "Eesmärgistatud ühise diskussiooni ja tegevuse kaugeleulatuvam eesmärk peab olema see, et kõik eestlased saaksid soovi korral teha meelepärast tööd ja saaksid selle eest ka elamisväärset tasu," rääkis Parts arvamusliidrite lõunale saabunuile.

Ka avas majandus- ja kommunikatsiooniminister uusi vaatenurki välismaale tööle siirdujate asjus. "Oleme olnud rahvas, kes on olnud 50 aastat vangis ning inimesed tahavad nüüd vabadust. Kui me paneme selle rahvuse tugevuse konteksti, siis me avame ennast rahvana maailmas," avardas minister tööjõu väljarände positiivseid külgi, tunnistades samas, et lõpuks peavad Eesti ettevõtjad olema siiski suutelised need inimesed tagasi tooma.

Pärast lõunapausi üles astunud majandusteadlane Andres Arrak alustas oma ettekannet retoorilise küsimusega "Kas rahas peitub õnn?". Edasi keskendus Arrak teadmiste ja oskuste suhtele tööturul."Tööturul maksavad teadmised - tänapäeva noored ei oska teadmistega midagi peale hakata. Olulised on ka oskused, kogemus. Noortel puudub kogemus, mistõttu ei saada ka tööd. Viimane oluline komponent on väärtused," rääkis teadlane. Just väärtuste probleemi pidas ta kõige problemaatilisemaks, kuna noorte tööpuuduse taga on valed valikud, mis saavad alguse kodust, lasteaiast ja koolipingist.
"Arvatakse, et edukas on see, kes istub päev läbi arvuti taga, aga oskustöö tähendus seisneb paljude jaoks räpastes tunkedes."

Viimane esineja, Molycorp Silmeti tegevjuht David O´Brock lõi paralleele eelkõnelenutega, rääkides ettevõtte juhina samuti sellest, kuidas tänane haridus-, eriti just kõrgharidussüsteem ei toeta õppinud oskustega inimeste arengut. "inimene õpib 3 aastat, saab bakalaureusekraadi, kuid ta ei oska midagi. Vehib vaid paberiga ja nõuab palka, kuid mille eest maksta," avaldas O´Brock nõutust. Ta rõhutas ettevõtjate koostööd ametikoolidega ja pidas just seda oluliseks, et tagada pidev vajalike oskustega tööjõu olemasolu.

Kohtumise lõpetas Virumaa Teataja peatoimetaja Aarne Mäe, kes tänas kõiki kohalesaabunuid ning avaldas lootust samasuguste kohtumiste toimumiseks ka järgnevatel aastatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles