Galerii: Jänedal peeti aia- ja lillepäevi

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäneda aia- ja lillepäevad.
Jäneda aia- ja lillepäevad. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Pühapäevani kestvad aia- ja lillepäevad pakuvad palju põnevat mitte ainult aiandushuvilisele ja kaunist kodu hindavale inimesele, vaid kogu perele.

Kas soovite “Laulupidu” või “Talupoega”, küsis blond müüjatar reedel avatud Jäneda lillelaadal. Esialgu ei saa arugi, et need lihtsad nimed tähistavad roosisorte.

Kui enamasti pakutakse laadal Lääne-Euroopa päritoluga roosisorte, siis need lihtsate eesti nimedega roosid, mida Christi Unt pakub, on Eestis aretatud.

“Need sordid on mitukümmend aastat tagasi aretatud. Nad on ennast tõestanud, et nad on ka vastupidavad,” selgitas Christi Unt ja nimetas veel sorte “Ülo”, “Koit”, “Kullerkupp”, “Lumivalgeke”.

Esimesel laadapäeval tunti kõige rohkem huvi siiski pargirooside vastu, sest neid ei pea talvel katma.

“Inimestel on kiire, nad tahaksid, et aias oleks kogu aeg õisi, aga ei taha igal aastal uusi istikuid mulda panna,” kiitis roosimüüja pargiroosi eeliseid.

Kõrvalplatsil Arli puukooli puuistikuid müünud Aivar Haagi käest küsiti enim iluõunapuid, mida mehel oli pakkuda kolme-nelja sorti. “Need on tänase päeva n-ö naelad olnud,” märkis Haak, kes eile pärastlõunaks oli enamiku iluõunapuudest ka ära müünud.

Iluõunapuude müügiedu sõltuvat mehe sõnul sellest, mis ajal puud õitsevad. “Tänavu meil vedas, puud õitsevad just sellel ajal, kui on laat ,” oli Haak rahul, lisades, et lahtine õis püüab pilku ja meelitab ostjaid ligi. Hiliskevadisi laatasid pidas Haak nende pärusmaaks, kes teevad emotsioonioste ja otsustavad kohapeal, mida koju viia.

Ostjaid oli Jäneda lillelaadale tulnud lähemalt ja kaugemalt, isegi soome keelt võis laadaplatsil kuulda.

Jõgevamaalt kohale sõitnud Karina tuli koos suurema seltskonnaga, kus kõik olid aiandushuvilised.

Esimest korda laata külastanud naine soovis osta roose, et koduaias kasvavat rohkem kui 60 roosiga kollektsiooni veelgi täiendada.

Midagi konkreetset ta ei otsinud, tingimuseks oli ainult roosi roosa värvus.

Karinat üllatasid laadal pakutavad uued sordid, näiteks kiviktaimla istikud.

“Just rääkisime omavahel, et huvitav, kust need uued sordid tulevad, aga igal aastal on midagi uut,” imestas Karina.

Laadamelu oli reedel teiste seas uudistama tulnud ka Vinni vallavanem Toomas Väinaste, kes töiste kohustuste pärast nädalavahetuseni oodata ei saanud. “Juba siin ringi jalutamisest saab naudingu,” rõõmustas vallavanem ja kiitis maakonna suurimat laata.

Seekord viis ta laadalt kaasa Roelasse koduaeda istutamiseks mustasõstraistiku ja uued kirsi- ja ploomipuud, sest senistele oli külm talvel liiga teinud, üks kirss oli lausa välja läinud.

Reedest pühapäevani kestvaid Jäneda aia- ja lillepäevi peetakse tänavu juba kolmeteistkümnendat korda.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles