Raietööline peab igasugustes tingimustes hakkama saama

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saega sina peal olev Raino Poll valib metsa harvenduse puhul esmalt välja nõrga puu, langetab selle, laasib okstest, saeb vajaliku pikkusega jupid ning laob palgid hunnikusse, mille traktor hiljem kokku kogub.
Saega sina peal olev Raino Poll valib metsa harvenduse puhul esmalt välja nõrga puu, langetab selle, laasib okstest, saeb vajaliku pikkusega jupid ning laob palgid hunnikusse, mille traktor hiljem kokku kogub. Foto: Meelis Meilbaum

Ühel vihmale kiskuval ennelõunal on kolmel raietöölisel Olju küla kandis käsil metsatuka harvendamine. Need kolm meest, muide, on elukutselt hoopis päästjad, kes lisatööna käivad aeg-ajalt metsatööl.

Kui arvestada, et raietööline võib teha lageraiet, metsa harvendada ja eemaldada ohtlikke puid, siis käsilolev töö on üks tüütumaid. “Iga päev ei viitsi pilbast saagida, sellest ei tule midagi,” on mind maailma kõige hullema ametiga kurssi viiv raietööline Raino Poll siiski humoorikas.

Mis siis ikka, proovime järele! Metsa harvendamisel valitakse mahasaetavad puud printsiibil, et tugevam jääb ellu. Raietööline peab pidevalt ringi käima, silmad taeva poole, sest üldiselt valitakse nõrgemad puud esmalt välja ladva järgi – mis on tormis kannatada saanud, võetakse maha. Leiame ühe pisema kuusepuu, et minu naisejõud sellele ikka peale hakkaks.

Olen küll varem palju metsatöödest osa võtnud – kodustel põhjustel muidugi –, kuid mootorsaega pole ma heaks sõbraks siiski saanud. Seega langetab puu Raino, kel juba viieaastane kogemus. Koos paari kolleegiga teeb ta raietöid kahele firmale, millest üks on Lääne-Virumaal asuv Artiston. Sellest ka piisab, muidu kasvaks töö üle pea. Luua metsanduskoolis Raino õppinud ei ole, küll aga on talle heaks õpetajaks olnud seal käinud õemees.

Loetud hetked ja ladvata kuuseke on maas. Järgmiseks etapiks on okste laasimine. Harvendamise puhul jäävad oksad metsa alla vaaludesse, sest traktor ei mahu neile järele tulema. Ükskord lagunevad need ise ära. Oksad tuleb aga enam-vähem ühele joonele sättida. Palgid tõstab raietööline ise hunnikusse. Siin ongi takistus, miks naised raietöölise ametisse ei passi: pisemast puust saan küll jagu, kuid suuremaid palke hunnikusse ei sikuta.

Amet leiba ei küsi
Suvesarja eesmärk on tutvustada veebilehel ­careercast.com ­avaldatud ametite edetabeli kõige raskemaid elukutseid.
200 ametit reastati parimatest kõige hullemateni viie kriteeriumi põhjal, milleks on füüsilised nõudmised, töökeskkond, sissetulek, ­stress ja edasised väljavaated.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles