Väike-Maarja kirikutorni tippu tõstetakse täna kuulmuna ja rist

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heli-Liivia Komp näitab, millised artiklid on aja jooksul kiriku tornikiivriga seotud õnnetusest ja selle taastamisest ilmunud.
Heli-Liivia Komp näitab, millised artiklid on aja jooksul kiriku tornikiivriga seotud õnnetusest ja selle taastamisest ilmunud. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Täna hommikul pani EELK Väike-Maarja koguduse juhatuse esimees Heli – Liivia Komp silindrisse olulised dokumendid- ürikute ja tornikiivri taastamise lugu kajastavate ajalehe väljalõigete koopiad ning Swedbanki väljavõtte tehtud annetustest.

Silinder asetati kuulmuna sisse.

Kuulmuna  ja  rist, mis  on tehtud uued või õigemini taastatud koopiatena, ehivad alates tänasest kirikutorni tippu.

Kuulmuna tõsteti oma õigele kohale kella kolme paiku, siis aga tõusis tugev tuul ning tööd katkestati.

Heli-Liivia Komp ütles kella kuue paiku õhtul, et üsna pea peaks alustatama risti paigaldamisega.

Tornikiivri valmimise viimast etappi märkival hommikusel tseremoonial osalesid koguduse juhatuse ja nõukogu, samuti ehitajate esindajad.

“Tänane sündmus on väga oluline seeetõttu, et tornikiiver on valmis, tööd lõppenud,” ütles Heli-Liivia Komp.

16. mail tõstis kraana kirikule tagasi tornikiivri, mis murdus üleeelmise aasta 8. augusti tormis.
Eelmisel aastal taastas töövõtja OÜ Rändmeister tornikiivri puitkonstruktsiooni. Umbes 28 meetri kõrguse tornikiivri konstruktsioon monteeriti, see tähendab pandi tükkhaaval kokku maa peal, kahes umbes 14 meetri kõrguses osas. Tänavu kevadel kaeti tornikiivri tipuosa plekiga. Plekitööd veel jätkusid, sest alumine osa kaeti sellega alles siis, kui tornikiiver oli juba paigas.

Pühapäeval, 1. juulil toimub Väike-Maarja kirikus tänujumalateenistus ning pühitsetakse tornikiiver. Tänatakse kõiki, kes on taastamises osalenud või olnud nõu ja jõuga abiks. Kokku tegi tornikiivri heaks annetusi 389 eraisikut, asutust ja ettevõtet ning mittetulundusühingut. Annetusi tuli ka väljastpoolt Eestit.

Tornikiivri taastamine läks kokku maksma 122 485 eurot. Valdava osa vajalikust summast on riik eraldanud pühakodade programmi ja kultuuriministeeriumi kaudu, kuid ka kogudus ise on oluliselt panustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles