Digi-TV ei eelda alati digiboksi

, Starmani tehnikadirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Tublisti üle poolte kaabel-TV klientidest vaatab telepilti juba digitaalselt. Paljud televaatajad arvavad ekslikult, et digitelevisioonile üle minnes on alati vaja hankida digiboks.


Kui kodus on paari aasta vanune televiisor, on see suure tõenäosusega juba digi-TV valmidusega. See tähendab, et teler sisaldab digituunerit ehk sisseehitatud digiboksi ning eraldi digiboksi soetamine pole vajalik.

Küll on tarvis osta kaardimoodul, kuhu saab sisestada teenusepakkuja antud vaatajakaardi. See seade muudab krüpteeritud telekanalid teleri jaoks arusaadavaks.

Kaardimoodul ühendatakse digiteleri Common Interface nimelisse pesasse ning see töötab nii tavaantenniga vaadatavas digitelevisioonis ZUUMtv kui ka kaabelvõrgu kaudu toimivas digi-TV võrgus.

Teisiti on lugu siis, kui kodus on vanem teler, milles digituunerit ei ole, ning uut pildikasti soetada pole samuti plaanis. Sellisel juhul on lahenduseks eraldiseisev digiboks. Kindlasti ei soovita kohe mõne sooduspakkumise ajel suvalisest poest seadet osta.

Esiteks võib olla tegemist vanema põlvkonna seadmega, mis ei toeta vajalikku edastusstandardit: kaabli kaudu levivas digi-TV võrgus peitub see lühendi DVB-C, õhu kaudu levivas ZUUMtv võrgus aga lühendi DVB-T taga. Soovitan alati uurida digiboksi hindu ka oma televisiooniteenuse pakkujalt. Teenusepakkuja soovitab õiget tüüpi digiseadet ja tagatipuks võite boksi saada soodsamalt.

Kui aga uue teleri soetamine on plaanis, võiks kindlasti osta üliselget telepilti näitava Full HD toega masina. Paari aasta perspektiivis võib osutuda mõistlikuks ka kolmemõõtmelist pilti pakkuva 3D teleri ost, ehkki need on hinnalt praegu mitu korda kallimad ning vastavaid telekanaleid veel napib.

Suurematele telehuvilistele võib soovitada nutitelerit (Smart TV) ehk interneti toega pildikaste, et poleks vaja oma aega arvutiga jagada. Siis saate teleri vaatamise ajal internetis surfata, YouTubest videoid vaadata, MSNis suhelda, Skype’ga kas või videokõnesid teha või oma muljeid kohe Facebookis jagada. Samuti on paljud teleritootjad

koondanud rakendused ja teenused ühtsesse keskkonda, näiteks Samsungil on Smart Hub, mida on mugav nutiteleri vahendusel kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles