Tapa linnvald – õige ring

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise ühinemisega nihkus Tapa valla ja Lääne-Virumaa piir kaugele Järvamaa sisse.
Eelmise ühinemisega nihkus Tapa valla ja Lääne-Virumaa piir kaugele Järvamaa sisse. Foto: Arvet Mägi

Kes on tähelepanelikult silmitsenud Eesti kaarti, sel jääb kohe vaatesse kiil Tapalt Lehtse ja Jäneda kanti. Loomulik majanduslik tõmbekeskus aga peab haarama kogu ümbruse.

 Isegi okupatsiooniaegsed punabossid said asjast aru ning tegid üleöö valmis Tapa rajooni. Muide siis ei targutatud ega vaieldud aastate kaupa, vaid öeldi hommikuses raadiosaates äkitselt: vastu tulles töötajate soovidele moodustati … Tapa rajoon.

Kunagise Tapa kommunalniku ja maadekuivendajana mäletan hästi aegu, mil käisime teid ehitamas Aegviidus, Amblas ja Jänedal, aga ka Neerutis ja Moel. Majanduslikel kaalutlustel rajati otsetee Tapalt Lehtsesse ja Jänedale.

Tapa kui majandusliku tõmbekeskuse ring ulatub paarikümne kilomeetri taha. Ei hakka ju inimene Roosnast, Reineverest või Jõgisoolt eluilmaski minema panka ja apteeki Paidesse, vaid ikka Tapale. Sinna käiakse ka turule ja poodi, lapsed lähevad sinna kooli.

Jah, majandusliku ja loodushoidliku ringi sisse tuleks tingimata tõmmata ka üle Tapa linna piiri nähtav Harjumaa kiil või õigemini nurk.

Siis oleks lunastatud ka okupatsioonivägede anastatud maa. Praegu pole sel okupeeritud linnaümbruse anastamisel ju enam mingit mõtet.

Looduslik ühtsus saaks aga jälle taastatud – Valgejõe veed ja Litsemäe metsad-rabad-voored ühtse valvesilma alla. Hea, kui Tapa juhtide tore ja asjalik mõtlemine ning sihipärane tegutsemine saab tulevikus üpris kiiresti kogu selle suure ringi majandusliku kiirenduse aluseks. Jõudu neile!

Karl Siimon Järvamaalt

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles