Porkuni tünnisõiduvõistlustel lõhkes üllatuspomm

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paarissõidus jäid võitmatuks Kersti Pärnamägi – Anu Aleste, kes oma südika sõiduga tegid Porkuni Suurjärvel ajalugu.
Paarissõidus jäid võitmatuks Kersti Pärnamägi – Anu Aleste, kes oma südika sõiduga tegid Porkuni Suurjärvel ajalugu. Foto: Aavo Leemets


Porkunis 12. korda peetud Eesti esivõistlused tünnisõidus, kus võistlejaid oli 30,  paistsid silma nii kaasakiskuvate finišiheitluste kui tõelise üllatuspommiga, sest paarissõidus suutsid Kersti Pärnamägi – Anu Aleste jääda võitmatuks, lüües finaalis ka parimat meespaari Lembit Saarti – Järvo Vilderseni.


Lembit Saart tunnistas pärast pingelist finišiheitlust, et tegemist polnud džentelmenliku žestiga lasta naisvõistlejad finišis ette. “Kersti Pärnamägi – Anu Aleste tegid sitke sõidu ja suutsid meid viimastel meetritel edestada. Tublid naised ja teenitud võit,” avaldas Lembit Saart tunnustust. Naispaari võidu teeb veelgi hinnatavamaks tõik, et nii Lembit Saart kui Järvo Vildersen on kogenud tünnisõitjad, kes aastaid Porkuni tünnisõiduvõistlustel võistelnud. Lembit Saart on tulnud paarissõidus varasematel aastatel koguni kahekordseks võitjaks.
Võiduka naispaari ajaks märgiti 1 minut 15,05 sekundit. Lembit Saart – Järvo Vildersen said kirja aja 1,15,76. Kolmandaks jäi võistluspaar Keio Soidla – Erik Gasatško (1,23,62). Kersti Pärnamägi, kes tuli võitjaks ka naiste üksiksõidus, ütles oma esikohti kommenteerides, et aeruga tuleb sügavalt tõmmata ja tasakaalu peab olema, siis on võit olemas. Porkuni tünnisõiduvõistlustel võistles Kersti Pärnamägi esimest korda. Kersti Pärnamägi tunnistas, et treeningut on siiski tehtud.
“Süstaslaalomit on sõidetud. Tünn tundus esialgu võõras, aga süstasõidu kogemustest oli sedavõrd kasu, et õnnestus võistlused ära võita,” rääkis Pärnamägi. Üksiksõidus oli tema võiduaeg 1,27,04. Järgnesid Kaili Sirge (1,35,28) ja Geidi Kruusmann (1,47,40).
Meeste üksiksõidus on Porkunis viimastel aastatel valitsenud soomlaste ülemvõim. Seegi kord oli stardis eelmise aasta võitja soomlane Ari Lyijynen, kes eelsõidus näitas oma tünniga head minekut. Päeva parimad ajad sõitsid välja aga Raigo Paimre ja Anders Kastemäe ja see tõotas huvitavat ja pingelist finaalsõitu. Arvukad kaasaelajad ei pidanud pettuma. Meeste finaal pakkus nauditavat vaatepilti. Distantsi keskel õnnestus eestlastel põhjanaabri ees väike edumaa saavutada ja vaatamata Ari Lyijyneni tugevale lõpuspurdile, kaksikvõitu käest ei antud. Õnneliku võitjana oli pärast mitu aastat kestnud soomlaste ülemvõimu esimesena finišis Raigo Paimre (1,21,66), kes möödunud aastal pidi Ari Lyijyneni järel leppima teise kohaga. Hõbemedal kuulus Anders Kastemäele (1,24,80) ja kolmandaks jäi Ari Lyijynen (1,25,22).
Raigo Paimre rääkis, et esikoha võitmisel oli talle suureks toeks treener Eigo Laur. “Algul, kui ma eelsõitu tegin, ütles minu treener mulle, et pean pikemalt ja jõulisemalt tõmbama. Viisin finaalsõidus parandused sisse ja see tõi mulle esikoha,” kõneles Raigo Paimre. Eigo Lauril on tünnisõiduvõistlustelt rikkalikud kogemused. Paaril korral on ta tulnud tünnisõidu paarissõidu võitjaks ja saavutanud kõrgeid kohti ka üksiksõidus. Eigo Laur rääkis, et kuigi ta ise enam ei võistle, sirguvad tal pojad, kes jätkavad isa võistlustraditsioone.
Eesti-Soome tünnisõidu maavõistlus oli kauniks kahe vennasrahva sõpruse märgiks. Kuna segapaarissõidu etapil polnud soomlastel naisvõistlejat välja panna, istus Hannu Lehtineniga ühte paati paarissõidu võitja Anu Aleste. Koos tehti tubli sõit, kuid maavõistluse võit jäi Eestile.
Porkuni tünnisõiduvõistlustel on aastaid osalenud Tamsalu vallast Vajangult pärit poliitik Marko Pomerants. Riigikogu liige rääkis, et tema jaoks on Porkuni tünnisõit oodatud suveüritus, kust saab ka meeldivaid emotsioone. Tünnisõiduvõistlused olid üks osa Porkuni päeva rohkearvulistest spordi- ja kultuuriüritustest, kus võistlemis- ja kaasaelamisrõõmu pakuti kogu perele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles