Meego Remmel: “Kristlastel ongi kõrged sihid”

Katrin Uuspõld
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meego Remmel.
Meego Remmel. Foto: Erakogu

Eesti EKB Koguduste Liidu president eetikaõppejõud Meego Remmel ütleb, et igaüks on kutsutud tõusma kõrgemale omaenda saatusest.

Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Koguduste Liit (EEKBKL) koondab kümneid kristlikke kogudusi ja tuhandeid inimesi üle Eesti. Sel nädalavahetusel sõidetakse kokku festivalile Rakverre. Motoks on “Kõrged sihid”. Millest selline teemapüstitus on ajendatud ja mida see teema hõlmab?

Kristlastel ongi kõrged sihid. Tunnetame oma kutsumust olla elu muutvaks usuliikumiseks inimeste ja ühiskonna keskel, kus asume. Rakveres toimuv on heaks näiteks, kuidas kristlaskond võib oma linna teenida ning kõigega, mida ette võetakse, linnarahva elu seesmiselt üles ehitada. Nii on seatud kristliku elu sihte läbi aegade.

Meie liikumise vanim kogudus, tänavu 130 aasta juubelit pühitseva Läänemaa ärkamise hällilaps Ridala kogudus tegi priiuse sõnumi usutavaks üle me maa juba ammu enne seda, kui eesti rahvas üldisemalt priiusest unistada julges.

Noorim kogudus on kohe-kohe sündimas siinsamas Kundas – Rakvere Karmeli koguduse tütarkogudusena, kelle pühendunud elu ja teenimisvalmidus kinnitab kundalastele, et igaüks läheb korda ja võib elada suurima tähendusega elu.

Kõrgete sihtide seadmiseks vajame aga nii või teisiti midagi või kedagi meist kõrgemat. Viimselt vajame kõigekõrgemat. Jeesust tõsiselt võttes leiame endas usu, lootuse ja armastuse, et iga inimene, perekond, kogukond, ühiskond, rahvas on kutsutud tõusma kõrgemale omaenda saatusest. Kuidas leida ja seada kõrgemaid sihte oma igapäevases eluloos, armastusesuhetes, abielus, lastekasvatamises, noorena või täisealisena oma elu parima teokstegemises, sellest kogu Rakvere suvefestivali programm räägibki. Kutsun kõiki osalema!

Rakveres on taoline ettevõtmine esimest korda, kuid organisatsiooni jaoks juba kaheksateistkümnes. Häid kontserte, sportimisvõimalusi, jumalateenistusi on üle Eesti – mille poolest see festival eristub?

Igas linnas ja asulas, kus meie suvefestival läbi aastate aset leidnud, on see ühelt poolt tolle paikkonna nägu ja tegu, teisalt lisanud antud kogukonnale väärtust, värvi, uut mõõdet, millel tähendus veel aastate möödudes. Olles ise Tartust, mäletan 2006. aasta suvefestivalil korraldatud ülelinnalist kuldpulmapaaride vastuvõttu, millest tänaseks on välja kasvanud hinnatud traditsioon, tuues Tartu linna päeval Salemi kirikusse kokku aasta jooksul kuldpulmi tähistavad paarid, keda siis linnapea koos vaimulikega õnnitleb ja tunnustab.

Mullu Mustvees toimunud suvefestivali järel tunnistas linnapea, et see kujunes parimaks sissepühitsemissündmuseks valminud kultuurikeskusele ning avardas linlaste arusaamist kirikust ja kristlikust elukultuurist.

Rakvere suvefestivali kujundab kindlasti omanäoliseks siinse Karmeli koguduse ja pastor Gunnar Kotieseni loominguliselt avar mõtlemis- ja tegutsemisvõime ning kohalike kirikute
oikumeeniline koostöö kogu linna ja kõigi linlaste heaks.

Nagu tõdeb festivali peakorraldaja Erki Tamm: “Usurahvas pole vaid kirikuseinte vahel, vaid on inimesed nagu kõik, elades täisväärtuslikku elu ning otsides kooskõla meie loojaga. Festival on kõige paremas mõttes pidu, kuid pidu ilma alkoholita, rõõmutundmine elust enesest, suhetest, vabadusest.”

Programmist on näha, et esinejad ei ole ainult Eestist, vaid ka USAst. On see festivali puhul pigem erandlik, et nii kaugelt tullakse, või traditsioon?

Meie koguduste liidul on avar koostöövõrgustik mitme kristliku liikumisega ning hea tahte organisatsioonidega üle maailma. Nii on meie jaoks üsna tavapärane, et meie suurimal suvesündmusel astuvad üles ning jagavad oma parimat külaliskollektiivid ja esinejad välismaalt. Julgen soovitada tulla nende ülesastumisi kindlasti kuulama ja vaatama.

Programmis on mitu maailmatasemel esinejat, ja muide, mitte ainult välismaalt. Kõrged sihid lisavad tuult tiibadesse ja kõrgelennulisi saavutusi ka neile, kes elavad ja tegutsevad siinsamas kodumaal meie endi kõrval.

Kolmepäevane programm on väga tihe. Teie viite läbi pühapäevase jumalateenistuse rahvaaias, aga millistest üritustest plaanite pealtvaatajana osa võtta?

Minu ja mu abikaasa jaoks on suvefestival sedavõrd tähendusrikas sündmus, et plaanime osaleda kõikvõimalikel üritustel alates avapaugust kuni lõpetamiseni. Tõsi, paralleelselt leiab aset üle linna erinevaid ettevõtmisi. See tähendab, et igale poole ei jõua parimagi tahtmise korral. Siis teeme sisetunde järgi oma parima võimaliku valiku. Nii soovitame sihtida “kõrgeid sihte” kõigil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles