Uued tantsud rikastavad meeste tantsupidu

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tantsurühm "Tontar".
Tantsurühm "Tontar". Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Rakveres 8. märtsil aset leidnud meeste- ja poistetantsude konkurss tõi rahva ette 18 uut tantsu. Suurem osa neist leiab kasutamist Eesti meeste teise tantsupeo repertuaaris.


"Seitsmeliikmeline žürii vaatas läbi 18 tantsu, mis on tantsupeoaastat ja selle aasta muid tegemisi arvestades tähelepanuväärne," ütles meeste tantsupeo hing Maie Orav.


Tantsimas oli rühmi üle Eesti: Põlvast, Puhjast, Viljandist, Rakverest, Tamsalust, Jõgevalt, Koselt ja Tallinnast.
"Elementaalsed" tantsud

Poistetantsudest tuli võitjaks Ülle Feršeli loodud "Nipitiri", noorte meeste tantsudest pälvis esikoha Liis Ilula Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemiast tantsuga "Maamäng" ning kaks teist kohta anti välja põlvalase Andre Laine tantsule "Vaba meest ei murra" ja jõgevalase Merleen Läänemägi tantsule "Suu laulab ja süda muretseb".

Meestetantsudest kuulus esikoht tantsule "Öised orjad", autoriks Kätrin Järvis Tallinna tantsuansamblist Sõprus, teine koht Maie Orava tantsule "Külapoiste käigud" Kose noorterühma esituses, kolmas tantsule "Tulepuu luule", mille oli loonud Maria Uppin Tallinna tantsuseltsist Lee.

Eripreemiaga pärjati tantsuseltsi Lee liikme Lembe Rätsepa tants "Kurat".

"See oli väga õnnestunud üritus, kõik, kes olid kohal, said rõõmsa elamuse. Tasemel oli küll," oli Maie Orav tantsukonkursiga rahul.


Meeste tantsupidu number kaks, kus enamik võistluseks loodud tantsudest varem kavva valitute kõrval esitamisele tuleb, kannab pealkirja "Elementaalne", kuna lähtub põhielementidest ehk teemadest õhk, vesi, tuli ja maa.


"See on universumi ja maa side, mis on muinasajal olnud tihedam kui tänapäeval. Pärimuskultuuris on hulk laule ja tantse ja muid asju. Neid teemasid on võimalik siduda ka meeste tegemistega," rääkis Maie Orav.

"Neid elemente on vaadeldud kosmilise korra ja harmoonia alusena. Õhku ja tuld vaadeldi aktiivsete ja mehelikena, vett ja maad passiivsete ja naiselikena," selgitas tantsujuht.

Peol, mis on planeeritud 13. juuniks aastal 2010, tantsivad seekord ainult mehed ja ainult Eesti mehed, korraldavad aga peo naised: meeste tantsupeo üldjuht on Maie Orav, poiste-meeste rühmade juhid Ülle Feršel, Mall Järvela, Helena-Mariana Reimann, Aveli Asber, Linda Pihu, Marina Kuznetsova, Kadri Tiis ja Erika Põlendik.

"Naiste roll on elus ikka oluline: ema ja pruut ja naine," lausus üldjuht.

Kõigil Eesti meestel, kel tantsutung jalgades, on tee peole avatud - tuleb vaid sõbrad tantsurühmaks kokku ajada. "Peol saavad osaleda ka selleks loodud erirühmad, kes ei tegutse alaliselt, me nimetame neid projektirühmadeks. Kui kellelgi on soov teha oma sõpruskonnaga üks rühm, siis see on täiesti võimalik," kinnitas Orav.

Kuna tegemist on Eesti meeste tantsupeoga, on korraldajail tulnud tagasi lükata mitmelt poolt laekunud välismaiste meesrühmade pakkumised peol tantsida. "Niikaua, kui mina vean, hoian põhimõtet, et see on Eesti meeste pidu," rõhutas Orav.

Peole saavad rühmad hakata end registreerima 15. maist ning teha seda 1. novembrini.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles