Vastukaja: new age vajab lahtiseletamist

, Vabastava hingamise terapeut
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viiruk..
Viiruk.. Foto: Teet Malsroos / SL Õhtuleht.

Kirjutan 14. augustil Virumaa Teatajas ilmunud juhtkirjast “Vaba hingamine ja tantra”, inspireerituna. Mõistan, et new age´i ideoloogia on tõesti ebamäärane ning varieerub inimeste või rühmade ja isegi maade lõikes.

Ja seega Google´i otsingust leitava informatsiooni põhjal järelduste tegemine võib olla eksitav. Uurides new age´i liikumist detailselt, selgub, et sellel on väga erinevaid iseloomulikke jooni, kuid ainsaks selgeks ühisnimetajaks on see, et tegemist ei ole eraldiseisva religiooniga ega isegi mitte religioonisarnase nähtusega.

Erinevad hingamistehnikad on sama vanad kui inimkonna ajalugu. Loetud juhtkirja põhjal selgub, et väljend new age vajab lahtiseletamist. Väljend pärineb ida vaateviisist, et maailm on jagatud kaheks ajastuks. Kumbki ajastu peegeldab inimkonna vaimset tasandit, ulatudes kõige pimedamast ajastust, kus inimesed elavad ainult materiaalses maailmas, kõige valgema ajastuni, kus inimkond on vaimse arengu kaudu saavutanud teadlikkuse kõrgeima tasandi. New age´ina tuntakse perioodi, mis viitab uue ajastu koitmisele, kus on saavutatud kõrgeim teadlikkus. See, kas vabastav hingamine kuulub new age´i praktikate valdkonda, jääb iga inimese enda otsustada. Ja hoolimata sellest, millise otsuse inimene langetab, on kõik valikud alati õiged.

Väita, et vabastav hingamine ei ole müstika, ma tõesti ei saa. Kuna see, kuidas inimesed kogevad müstika tähendust, on suhteline ja iga inimese puhul erinev. Aga nagu me kõik elus näinud oleme, siis tänane müstika on homse päeva teaduslik avastus.
Isegi siis, kui me ei ole veel praegu valmis olema avatud uuele ning liikuma edasi koos ajaga, on hingamise väe ja võimsuse kasutamise võimalus miski, mis on meil alati olemas, nagu ta seda alati on olnud.

Kelli Tõnsing
vabastava hingamise terapeut

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles