Rotimeistrid tegid nüüd viikingilaeva

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edvins Kruminš (vasakul) askeldab laeva ahtri kallal, Simson von Seakyll aga mõtiskleb, kuhu täpselt salapiirituse kanistrid panna.
Edvins Kruminš (vasakul) askeldab laeva ahtri kallal, Simson von Seakyll aga mõtiskleb, kuhu täpselt salapiirituse kanistrid panna. Foto: Meelis Meilbaum

Rakveres Õli tänavas puu alla peidetud rauast roti autorid Simson von Seakyll ja Edvins Kruminš rühkisid taas Kuusakoski vanarauaplatsil, et meisterdada viikingilaeva, mis rändab Soome Sipoo linna 650. sünnipäevaks.

Sel nädalal askeldasid Simson von Seakyll ning tema lätlasest kolleeg ja sõber Rakveres Kuusakoski õuel viikingilaeva kere kallal, reedeks peaks laeval juba puri püsti olema. Laeva meisterdamisega on päris kiire, sest Simsoni sõnul tahtsid nad seda märksa varem tegema hakata, kuid Kuusakoski ülemused olid puhkusel ning nii ei olnud kedagi, kes neile töö alustamiseks loa oleks andnud.

“Sipoos tähistatakse 22. septembril 650. sünnipäeva, siis avatakse ka viikingilaeva kuju,” rääkis kujur, kes lisas, et Edvins Kruminš, kellega ta on koos mitmeid vanametallist kujusid teinud, teiste hulgas Rakvere roti ning punkari, sõitis tükk ­aega tagasi Riiast kohale, kuid töödega alustada ei õnnestunud.

Kui mitmes kuju see meestel koos teha on, oli päris keeruline küsimus.

Sõrmede peal loeti ühiseid töid tükk aega kokku, kuid lõpliku kokkuleppeni ei jõutudki. “Kirjuta, et üheksas,” ütles Kruminš lõpuks.

Kõik kujud on tehtud Eestis. “Lätis selliseid asju ei tellita,” lausus Edvins Kruminš ja märkis, et Simson ei saa ka Lätimaale minna, sest nii kaugele ta ­autoga ei sõida ja bussireisi pidavat mees kartma.

“Ma korra oleksin peaaegu isegi läinud, aga kukkusin jooma ja nii jäigi Lätis käimata,” ütles Simson.

Sipoo vald on Simsoni koduvalla Kuusalu sõprusvald ning kui Sipoo vallajuhid mullu Kuusalus külas käisid, nägid nad Pärispeal küla juubeliks samade meeste valmistatud väiksemat viikingilaeva ning leidsid, et ka neile on sellist kindlasti vaja.

Et Sipoo valla vapil on hundi pea, hakkab vapiloom kaunistama laeva vööritäävi. “Puri tuleb valla värvides – sinine, roheline ja lilla –, triibuline, nagu viikingilaeva puri ikka,” kõneles Simson.

Laeval on ka last peal, sest päris tühja alusega meeste hinnangul üle mere minna ei maksa. Simson näitas neljakandilisi rauatükke, mis peavad sümboliseerima piiritusekanistreid.

Kuigi laevakere on täiesti äratuntav, pidavat Kuusakoskisse vanametalli viivad inimesed ikka pärima, kas meestel on järgmine rott käsil.

“Ma ei suuda Rakvere rahva kunstimeelt ära imestada,” lausus Simson von Seakyll selle peale.

“Ja kui vanasti olid laevad puust ja mehed rauast, siis nüüd on laevad rauast ja mehed pekist,” naeris Simson.

Viikingilaev peaks valmima täna, siis on meestel plaanis see ka ära värvida ning seejärel lähebki laev Soome, kus ta saab endale väärika koha Helsingi ja Porvoo vahel asuva Sipoo kesklinnas Sipoo jõe kaldal.

Simson rääkis, et lõpuks ometi läheb Kuusakoski panus nende valmistatud vanaraua­skulptuuride puhul õigesse kohta, sest tegemist on ju Soome firmaga. “Metalli oleme nende käest alati tasuta saanud,” sõnas mees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles