Noored: Team Yong toob võitlushuvilised kokku vägivallatult

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Albert demonstreerimas trickingu kunsti. Tuleb tunnistada, et mööda seinu on siiski võimalik käia.
Albert demonstreerimas trickingu kunsti. Tuleb tunnistada, et mööda seinu on siiski võimalik käia. Foto: Erakogu

Kolmel Virumaa noorel mehel, Timo Tuulingul, Marko Levtšenkol ja Albert Benedikil tuli käesoleva aasta esimeses pooles mõte rakendada oma oskusi, et sellest võiks sündida midagi suuremat. Mõttest sündis Team Yong - omanäolisi ja modernseid spordialasid enda alla koondav spordiklubi.

Praegu kuuluvad ühendusse taekwondo, MMA, break dance, dance ja tricking. Noorte meeste ja ühtlasi kogu meeskonna moto on “fall seven times, stand up eight” – ehk eesti keelde tõlgituna: “kuku seitse korda, tõuse kaheksa”. Kõlab võimsalt.

Idamaist võitluskunsti taekwondo’d viljeleva Marko Levtšenko sõnul sai kõik alguse siis, kui nad Albertiga koos trenni tegid. “Albert tegeleb breigi ja tricking’uga, mis on akrobaatiline ala, kus on saltod ja löögid. Mina olen teinud kümme aastat taekwondo’d, kus 80% löökidest sooritatakse jalgadega, lisaks löögid hüppe pealt ja saltod. Mõtlesime siis, et miks mitte asutada klubi, et neid spordialasid laiemale ringile tutvustada ning noortele huvilistele treeninguid pakkuda,” kõneles Levtšenko.

Alberti sõnul on peale spordialade, mida klubis saab harrastada (nii harrastaja kui tippsportlasena), Team Yongi struktuuris ka nii-öelda esindusmeeskond ehk action või show team, mis teeb ühenduse ainulaadseks Eestis. Esindusmeeskond, kuhu kuuluvad oma ala parimad, tutvustab organisatsiooni ja sporti videote, esinemiste ja erinevate ürituste kaudu.

MMA treeneri Timo Tuulingu sõnul on võitluskunstide maailmas väga levinud suhtumine, et vaid see stiil, mida keegi kuskil konkreetselt harrastab, on eliit ja teised kõik on jamad. “Eks korvpalluridki arvavad sageli, et jalgpall on nõme. Meie tahame näidata, et igalt poolt on võimalik ideid võtta, ühiselt teha ja üksteist toetada.”

Team Yongis on igal noorel mehel oma treeningugrupp. Timo harrastab Rakveres MMAd, taekwondo-huvilistel on võimalik spordialaga tegeleda Kadrinas, oktoobrist ka Kundas. Trennidesse saavad tulla kõik, olenemata soost, vanusest ja oskustest.

Timo: “Uusi liikmeid võtan trennidesse tsükliliselt, päris algajatel läheks edasijõudnutega keeruliseks, aga pärast pisikest sisseelamist saavad nemad teistega kokku minna.” Kuigi vanusepiirangut treeningutel otseselt ei ole, on tavaks, et alla 16aastastele ta MMAga tegelemist veel ei soovita. Kuid see on Tuulingu kinnitusel läbirääkimise koht.

Miks just kuusteist? “See on selline iga, kus inimene on enam-vähem välja kujunenud. Kuna MMA on väga füüsiline ala ja füüsilised nõudmised on suured, siis väike poiss või tüdruk võib suurematega, mõne sajakilose partneriga madistades viga saada. Treening on siis ebavõrdne,” selgitas ta.

Suhteliselt lühikese tegutsemisajaga on Team Yong suutnud välja kujundada oma logo, olemas on klubi sümbolitega riided ja muu selline. “Kõik oleme ise välja töötanud ja arvestades seda, et alles mõne kuu oleme tegelikult ametlikult koos toimetanud, siis on vastukaja olnud väga positiivne ja saavutatud üsna palju,” on Marko Levtšenko omanäolise spordiklubi sünniga rahul.

Praegu käib klubi tegevus ja korraldamine meestel põhitöö kõrvalt ja hobi korras, aga tulevikuplaanid ja unistused on kõigil suured. “Muidugi tahaks, et hobi oleks ühtlasi töö, elada ja ennast ära majandada tuleb samuti,” märkis Levtšenko. Kuigi hetkel on treeningust huvitunutele seal osalemine tasuline, ei välista klubi eestvedajad seda, et kunagi, kui on leitud rohkem toetajaid, võiks treeningud noortele tasuta olla.

“Meie ühenduse eesmärk on spordi arendamine erinevate treeningute käigus, spordi- ja vabaajaürituste korraldamine. Soovime ühendada meie liikmeid, fänne ja kõiki teisi huvilisi spordi- ja Team Yongi teemaliste riiete ning aksessuaaride näol,” on visioonid meestel selged.

Selgetest sihtidest ja konkreetsetest nägemustest saavad alguse aga suured ettevõtmised. Nii on Team Yongi mehed lisaks enda trennidele katsunud oma sportlastega jõuda ka teistele üritustele. Näiteks võis võitluskunstnikke näha mõõtu võtmas viimasel ööjooksul.

Kuidas on Rakvere-suguses väikelinnas ja teistes maakonna pisikestes kohtades huviga nende spordialade vastu? Suuremates linnades on meeste kinnitusel pakkumist ja nõudlust rohkem. Samas oleks väikestes kohtades kindlasti nõudlust, kui pakkumisi enam oleks, näiteks Kundas ja Kadrinas. Team Young annabki seega võimaluse ennast liigutada ka neis piirkondades, kus muidu selliseid väljavaateid ei ole. “Ja kus midagi juba on, sinna viime valikuvõimaluse,” lisas Timo Tuuling.

Team Yongi eesmärk ei ole teiste klubidega võistelda, vaid pakkuda noortele midagi sellist, mida nad mujal ei saa teha. Ei olevat mõtet trügida MMAga Tartusse, kus seda niigi palju pakutakse.

Võitluskunstidega seonduvad vägivalda õhutavad müüdid lükkavad noormehed kohe ümber. “Iga alaga käib vigastuste oht kaasas, sinna ei ole midagi parata. Aga kui teha kõike õige treeningumetoodikaga, väheneb vigastuste oht minimaalseks. Väike sinikas või venitatud käsi on pisiasi,” selgitas Tuuling. Võitlustreeningutes on inimesed küll võitlussituatsioonis, kuid see on teadlik olukord ja seega on tõsiste vigastuste oht tegelikkuses märksa väiksem kui mõnes pallimängus. Tundub küll imelik, kuid just ootamatud situatsioonid põhjustavad sagedamini traumasid kui läbimõeldud ja oskuslikult juhendatud võitlussport.

Võitlusalad olevatki kõrvalt vaadates ohtlikumad kui tegelikkuses. “Vägivald eeldab viha, aga treeningusaalis on puhtalt sportlik sooritus,” kummutab MMA harrastaja Timo viimsegi kahtluse, et treeningutes osalevad noored seeläbi kuidagi vägivaldsemaks või agressiivsemaks muutuksid.

Samas on kolm meest veendunud, et treeningutes omandatud enesekaitseoskused on igapäevaelus kahtlemata kasulikud. Kuid nad lükkavad ümber arvamuse, et ainult füüsilise enesekehtestamise oskus trennis omaette eesmärk on. Tegelikkuses olevat Tuulingu sõnul suisa nii, et võitluskunstidega tegelejad satuvad tänaval vähem mingitesse vägivaldsetesse olukordadesse, sest trennis käimine annab inimesele enesekindluse. “Tänaval tülinorijad on kiskja mentaliteediga ja otsivad endale nõrgemaid ohvreid, enesekindlaid inimesi nad torkida ei julge.”

Seega tasub võitluskunstide poole pöörduda kõigil neil, kel on enesehinnanguga raskusi või hirm võõrastega suhtlemise ees, sest lisaks füüsilistele oskustele annab see psüühilist tugevust. Näiteks aitavat MMA suurepäraselt suhtluskartusest üle saada – teise inimesega pidevalt füüsilises kontaktis olemine võimaldab enda kestast välja tulla ja suhtlushirmust vabaneda. Seega teeb ühtlasi paremaks inimeseks.

Team Yongiga saavad kõik huvilised ühendust suhtlusportaali Facebook kaudu. Meeskonnaliikmete sõnul on seal võimalik ennast ka treeningutele registreerida.

Mida tähendab Team Yong? “Team” tähendab meeskonda, kes hoiab kokku ja toetab üksteise tegevust kõikvõimalikul viisil. “Yong” aga on pärit koreakeelsest sõnast, mis otsetõlkes tähendab “draakon”. Draakon on müstiline olend, kes koosneb erinevatest, väga tugevatest ja efektsetest loomadest. “Meie organisatsioonis on ainult valitud alad, mis on kooskõlas Team Yongi kriteeriumidega (efektne, modernne, huvitav, raske, julgust vajav, adrenaliini tekitav). Samuti tähendab Yong hiina keelest tõlgituna julgust, mis sobib nende spordialade tutvustamiseks,” lisas Marko Levtšenko lõpetuseks.

Võitluskunstid

Mixed martial arts (MMA) ehk sportlik vabavõitlus on segu paljudest võitluskunstidest, näiteks poks, kikkpoks, maadlus, Brasiilia jiu-jitsu jms.

Taekwondo on Korea päritolu võitluskunst, püstivõitlus ja käib põhiliselt jalgadega. See on esindatud ka olümpial. Hetkel üks populaarsemaid idamaiseid võitluskunste maailmas.

Tricking on segu akrobaatikast, võitluskunstidest ja tantsust. Tricking sisaldab kõige enam etenduselemente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles