Indrek Holst: mida tuleb jälgida pensioniks kogumise juures?

, SEB elu- ja pensionikindlustuse juhatuse esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Holst
Indrek Holst Foto: Erakogu

Pensioniks kogumine kestab pikalt, selle käigus tuleb jälgida mitut aspekti ning kindlasti ei tohi teha niivõrd tähtsat otsust kiirustades.

Esiteks ei tasuks unustada, et tulevikuks on vaja koguda. II samba eesmärk on korvata puudujääki, mis tuleneb Eesti demograafilisest olukorrast, kus tööealisi inimesi jääb vähemaks ja pensioniealisi tuleb juurde. See tähendab, et riigipensioni osakaal väheneb ning II samba eesmärk on kompenseerida puudujääki. II sambaga liitunu võiks oodata ligikaudu 40%-list pensionitaset oma viimasest sissetulekust ka tulevikus.

Selleks, et saada pensioni, millega säiliks inimese elustandard pensionieaski, oleks vaja saavutada pensiontasemeks umbes 65-70% viimasest palgast.

Mõelda tuleks oma rahakogumisperioodi pikkusele. Mida pikem on kogumisaeg enne pensionile jäämist, seda suuremaks kasvab kogutav summa.

Meie uuringud on näidanud, et Eesti inimesed hakkavad pensioni peale mõtlema või tõuseb teema nende jaoks aktuaalseks 50nda eluaasta alguses. Nii jõutakse koguda ligikaudu 10 aastat. Kui aga kogutu pensioniaastate peale ära jagada, jääb igakuine summa väikeseks, et tagada pensionil olles harjumuspärane elustiil.

Kogumise edasilükkamine aasta võrra võib tähendada arvestatavalt väiksemat pensioni tulevikus. See on aeg, mis töötab inimese kahjuks.

Mõelda tuleks aga sellele, kuidas töötaks aeg koguja kasuks, ehk kui teha kogumisotsus täna, siis ei pea tulevikus selle peale mõtlema ja võib nautida finantsiliselt paremat pensionipõlve.

Sobivat kogumistoodet valides on soovitatav hinnata oma riskivalmidust ja strateegiat. Paljud kliendid ülehindavad oma riskitaluvust, mistõttu hiljem pettuvad tehtud valikutes.

Pensionifondi valides tuleb põhjalikult analüüsida oma riskivalmidust ja mõista, et kui valitakse keskmisest kõrgema riskiga fond, siis peab olema valmis taluma keskmisest suuremat pensionivara väärtuse kõikumist.

Oluline kogumisvaliku kriteerium on ka pensionifondi investeerimisstrateegia ja selle sobivus või meeldivus valiku tegijale. Näiteks, kas vara paigutatakse ühte regiooni või globaalselt, kuidas investeeringutega seotud riske juhitakse, kui suur ja kogenud on investeerimismeeskond ning kuidas sisemiselt ülesandeid jagatakse.

Seejärel tuleks vaadata fondide varasemat pikaajalist tootlust ning küsida põhjendusi ka eriti heade või halbade aastate kohta.

Kuigi ajalooline tootlus on mitmel fondil müügiargumendiks, ei ole see garantiiks, et sel fondil ka tulevikus sama hästi läheb.

Hea ülevaate fondide erinevate perioodide tootlusest saab Pensionikeskuse kodulehel. Fondi viimase poolaasta aruanne annab ülevaate, kas fondi investeeringud on kliendi jaoks sobivad ning kooskõlas kliendi riskitaluvusega. Pensionifondide poolaasta aruanded leiab fondivalitsejate kodulehelt.

Kõik fondivalitsejad võtavad valitsemistasu ehk tasu pensionifondi valitsemise eest. Kindlasti tuleks enne ühe või teise fondi valikut tutvuda tasude suurusega.

Ka pensionifondi vahetamisega võivad kaasneda kulud. Näiteks kogutud raha ületoomisel vanast fondist uude fondi võetakse vanast kohast väljumise tasu 1%. Selle võrra väheneb summa, mille eest saab uue pensionifondi osakuid.

Kui jätta seni kogunenud osakud vanasse fondi alles ja suunata sissemaksed uude fondi, siis tagasivõtmistasu maksta ei tule.

Soovitatav on kasutada regulaarselt investeerimisspetsialistide abi. Väga väike hulk kliente püüab finantsturgude trende ise ennustada ja vastavalt sellele erineva strateegiaga fondide vahel liikuda. See ei ole aga väga mõistlik, sest eeldab pidevat finantsmaailma jälgimist ja järjekindlat tegutsemist. Seetõttu on soovitatav kasutada pangakontori spetsialistide abi, kes oskavad anda nõu, mis aitab kogumise eesmärgini jõuda. Pangakontoris saab klient end hästi tunda: teda ei häiri teised külastajad, tal on võetud eraldi aeg, et teemasse süveneda ning kõik pikaajaliseks investeeringuks olulised aspektid läbi arutada, et leida endale sobivaim.

Oluline on seegi, et vähemalt iga viie aasta tagant vaadatakse need teemad uuesti üle ja hinnatakse, kas selle aja jooksul on midagi elukaares muutunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles