Mis saab? Rakvere koolivõrk liigub muutuste tuules

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui praegu saavad Rakvere linna algkooli lapsed õppida veel oma koolis, kus tegutseb ka lasteaed, siis pärast ümberkorraldamist saab algkooli majast lasteaed ning koolilapsed suunatakse õppima Tallinna tänava õppehoonesse.
Kui praegu saavad Rakvere linna algkooli lapsed õppida veel oma koolis, kus tegutseb ka lasteaed, siis pärast ümberkorraldamist saab algkooli majast lasteaed ning koolilapsed suunatakse õppima Tallinna tänava õppehoonesse. Foto: Arvet Mägi

Möödunud nädalal Rakvere linnavolikogu istungil kõneks olnud linna koolivõrgu ümber­korraldamise otsuse vastuvõtmise lõpptähtajaks seati 1. aprill tuleval aastal.

Nimetatud kuupäeva tingis asjaolu, et põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse kohaselt tuleb kooli ümberkorraldamise ja tegevuse lõpetamise otsusest teavitada haridus- ja teadusministeeriumi, maavanemat, kooli, õpilasi, lastevanemaid ja teisi asjaosalisi vähemalt viis kuud enne uue õppeaasta algust.

Rakvere abilinnapea Sven Kesleri sõnul vajab linna koolivõrk kahtlemata ümberkujundamist.

Ajendiks olevat Rakvere linna algkool, mis senisel kujul oma tegevuse lõpetab – kooli asukohta ehitatakse 2014. aastal uus 11-rühmaline lasteaed ja osa klassidest (1.-6. klass) kolib Rakvere gümnaasiumi Tallinna tänaval asuvasse koolihoonesse. Kolima tuleb hakata juba järgmisest õppeaastast, sest ehitus algab 2013. aastal.

“Koolivõrgu korrastamise lähtekohaks on tugevad põhikoolid ja konkurentsivõimelised gümnaasiumid ning põhimõte, et ükski õpilane ei jääks tähelepanuta ja ei langeks koolivõrgust välja. Seejuures tuleb tähelepanu pöörata ka andekate laste vajadustele,” selgitas Kesler Rakvere linna põhilisi lähtekohti senise koolivõrgu muutmisel.

Selle aasta septembris alustas Viljandis kolme gümnaasiumi asemel üks – riigile kuuluv Viljandi gümnaasium.

Küsimusele, kas ka Rakvere tulevikuks võib olla ühe riigigümnaasiumi loomine, vastas abilinnapea, et seoses algkooli ümberkorraldamise vajadusega tekib kaks võimalust: esimene neist näeb ette kooli ühendamist Rakvere gümnaasiumiga ja kõik jätkub vanaviisi.

Teise võimalusena korraldatakse praegune algkool Tallinna tänava koolimajas ümber kolmeastmeliseks põhikooliks, millega ühendatakse ka gümnaasiumi põhikooliosa, ning Rakvere gümnaasium muutub pärast üleminekuaega eraldiseisvaks gümnaasiumiks asukohaga Vabaduse tänava õppehoones.

Sellise korralduse tarbeks ette nähtud üleminekuaeg tähendab seda, et kuni 2015. aastani jätkavad Rakvere gümnaasiumi Vabaduse tänava koolimajas senised põhikooli 7., 8. ja 9. klassid.

Tallinna tänaval jätkavad nii vene õppekeelega klassid 1.-9. kui tasandusklassid 1.-9.

Viimased on arengukava järgi plaanis avada Tallinna tänaval sõltumata valikutest koolivõrgus.

Rakvere gümnaasiumi gümnaasiumiosa laienedes kolmelt klassikomplektilt viiele, võttes arvesse maakonna teistest koolidest tulnud gümnasiste, jäävad põhikooli kolmanda astme õpilased järk-järgult Tallinna tänava koolimajja.

Kuigi igasugune koolireform loob vajaduse ka õpilaskodude järele, on see temaatika Sven Kesleri kinnitusel laiem ning linnaülene. Lisaks sellele pole õpilaskodude osas selgust ka riigi poliitikas ning edasistes sammudes.

Koolivõrgu korraldamise töörühma on kaasatud kõik linna haridusasutuste juhid ning Lääne-Viru maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Marge Lepik.

Abilinnapea sõnul ollakse valdavalt sarnastel seisukohtadel, see tähendab, et nähakse vajadust välja toodud lähtekohtade elluviimiseks.

Rakvere gümnaasiumi direktor Aivar Part ja maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Marge Lepik olid eile hõivatud ega saanud Rakvere koolivõrgu ümberkorraldamist omalt poolt kommenteerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles