Pärnu – suvepealinnast IT-pealinnaks

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kutsehariduskeskuses müüdimurdjaid kuulamas käinud Pärnu Saksa tehnoloogiakooli õppur Siiri Raadik on kohalikuks IT-revolutsiooniks valmis.
Kutsehariduskeskuses müüdimurdjaid kuulamas käinud Pärnu Saksa tehnoloogiakooli õppur Siiri Raadik on kohalikuks IT-revolutsiooniks valmis. Foto: Urmas Luik

Pärnu kui suvepealinna idee on juba pensioniikka jõudnud – linnale oleks hädasti vaja uut lõugamit ja värsket sisu. Pärnumaa kutsehariduskeskuses spekuleeriti teemal, miks ei võiks kuurortlinnast saada Eesti IT-pealinn.

“Kõik ei taha minna tööle hotelli, kõik ei taha tegelda turismindusega,” selgitas BrightSpark OÜ asutaja, Pärnu juurtega Kari Maripuu oma ettekandes „Pärnu IT-pealinnaks, murrame müüdid“. Praegu peavad noored, kes sooviksid infotehnoloogia alal tööd leida, siit lahkuma, ent kui kõnealust sfääri kohalikul tasandil suurendada, jääksid nad siia.

Kuidas selleni jõuda? Maripuu ja teistestki samal teemal ettekannetest jäi kõlama mõte, et alustada on vaja sisuliselt rohujuure tasandilt ehk algkoolist kõrgkoolini vältava haridussüsteemi loomisest. “Pärnusse tekiks piisav IT-baas IT-koolituse mõttes, siis tekiksid siin spetsialistid,” rääkis Web Expert OÜ esindaja, samuti Pärnu juurtega Vahur Mägi.

Piisava asjatundjate baasi olemasolul saaks Pärnusse luua juba näiteks suurte IT-ettevõtete töötoad. Ehk siis vastavad ettevõtted ja infrastruktuuri, nagu tõi välja Mägi kunagine klassikaaslane ja praegune konkurent Maripuu. Ta pidas silmas ettevõtteid, mis ei saa endale lubada Tallinnas või Tartus töötavaid ja väga kõrget palka küsivaid spetsialiste, aga mis võiksid siin väiksemate kuludega end käima tõmmata.

Sealt edasi tekib juba selline IT-keskuse maine, mis võimaldaks siin peale kuiva tootmise tegelda arendustöögagi. Liikudes edasi kõrgtasemel spetsialistide koolitamiseni, jõutaksegi Mägi hinnangul faasi, kui on tekkinud keskus, kuhu infotehnoloogiafirmad võiksid hakata tervenisti ümber kolima. “See nõuab päris palju pingutusi ja mitmeid samme, aga mina pean sellist stsenaariumi täiesti reaalseks,” uskus Mägi IT-alase evolutsiooni võimalikkusse Pärnu linnas. Iseasi, kaua see aega võtab. Tartul kulus oma kümmekond aastat, et sisuliselt nullist saada Eesti IT-mekaks, kus nüüd baseerub Eesti IT-äri sünonüüm ja lipulaev Playtech Estonia OÜ. Ja see, nagu pakkus Maripuu, võiks Pärnugi puhul olla vähim ajakulu.

“Mis selle kõige mõte on?” esitas Maripuu küsimuse ja vastas ise: hea elu. “Hea elu, mis tekib Pärnule sellest infrastruktuurist ja nendest tarkadest noortest inimestest, kes siia jäävad.” Maripuu märkis, et need noored on üldjuhul kõrgelt haritud ja mõtlevad inimesed. “Ja mõtlevaid inimesi, kes viivad edasi kohalikku elu, on Pärnule hädasti vaja.”

Tegu pole ulmevaldkonda kuuluva jutuga, vaid ühe reaalse võimaliku arengusuunaga, leidis ka end ettekandeid kuulama sättinud Pärnu abilinnapea Meelis Kukk. “Siin vähemalt Pärnul on potentsiaali – kui on ambitsiooni, eestvedamist, panustamist ja natuke raha kah,” ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles